Mycket höga stråldoser har uppmätts vid de havererade känkraftverken i Fuksuhima, men den nya studien visar att de som bor 20 till 50 kilometer därifrån inte löper högre risk att utveckla cancer. Foto: TT

Låga strålnivåer vid Fukushima

Publicerad

De som bor vid det havererade kärnkraftverket Fukushima i Japan är inte mer utsatta för strålning än människor i övriga delar av landet, visar en ny studie.

I studien deltog 483 personer som bor 20 till 50 kilometer från kärnkraftverken i Fukushima, alltså utanför den avspärrade zonen runt anläggningen.

Under augusti och september 2012 fick de bära dosimetrar som mätte hur höga stråldoser de utsattes för. Resultatet visar att deras stråldoser låg på mellan 0.89 och 2,51 millisievert per år.

Forskarna beräknade den genomsnittliga stråldosen fram till år 2022 och hamnade på 2 millisievert per år, vilket är i linje med normal bakgrundsstrålning i Japan.

Inom felmarginalen

Utifrån detta konstaterar forskarna att den förhöjda risken för att utveckla cancer är mycket liten, 1,03 till 1,05 procent, vilket är inom felmarginalen för att kunna fastställa någon koppling mellan strålning och cancer. I alla fall i de undersökta områdena, Kawauchi, Tamano och Haramachi, som ligger ligger mellan två och fem mil från kärnkraftverket.

Studien publicerades i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS, på måndagskvällen.

Kan återvända inom två år

Från den första april kommer Japan att släppa restriktionerna för en del av området runt Fukushima. 300 personer kan då återvända till sina hem i staden Tamura, cirka två mil väster om det havererade kärnkraftverket, för första gången sedan katastrofen för tre år sedan.

Myndigheterna räknar med att upp emot 30 000 människor av de 100 000 som tvingades bort från sina hem ska tillåtas återvända under de kommande två åren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.