Sofia Calltorp, svensk ambassadör i Zimbabwe Foto: Kristian Pohl

Regeringskvarteren avspärrade i Harare

Uppdaterad
Publicerad

– Jag kommer just nu från en tur runt centrala Harare och läget är lugnt i stan. Militären har spärrat av regeringskvarteren och parlamentet, säger Sveriges ambassadör i Zimbabwe, Sofia Calltorp, till SVT Nyheter.

Sofia Calltorp berättar också att flygplatsen hålls öppen men är kontrollerad av militären. Skolor och affärer är öppna som vanligt. En av hennes kolleger hörde skottlossning och explosioner i natt men nu uppges läget vara lugnt.

– Vi följer utvecklingen och ska samordna vad vi vet tillsammans med andra EU-ambassader under dagen. Det finns ungefär 100 svenskar i landet och vi uppmanar alla att höra av sig till oss och har uppdaterat våra råd om att undvika folksamlingar, säger Sofia Calltorp.

Hon säger också att många rykten cirkulerar sedan maktkampen inom det styrande partiet ZANU-PF eskalerat den senaste tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna mot Mugabe

Mer i ämnet