Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
När Alambama tidigare i år gjorde abort olagligt i så gott som alla fall, var protesterna kraftiga. Helena Kopp Kallner tycker Ohios lagförslag är urextremt. Arkivbilder. Foto: AP Photo/Butch Dill och Pontus Lundahl / TT

Föreslagen abortlag i Ohio skulle tvinga läkare göra det omöjliga

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen lades ett nytt lagförslag fram i Ohio som inskränker rätten till abort ytterligare och introducerar en behandling som läkare säger är omöjlig att utföra – att operera ett embryo från ett utomkvedshavandeskap in i livmodern.
– Det här är science fiction och ett riktigt vetenskapsförakt, säger Helena Kopp Kallner, överläkare och forskare vid KI.

I april i år signerade guvernören i delstaten Ohio en av USA:s hårdaste abortlagstiftningar som tidigare röstats igenom i delstatssenaten. Lagen innebär att abort förbjuds efter att embryots hjärta börjat slå, något som brukar ske kring vecka fem-sex innan många kvinnor vet om att de är gravida.

Bara dagar innan lagen skulle börja gälla blockerades den dock av en federal domare.

Under november månad presenterades ännu ett lagförslag av Ohios representanthus som förbjuder abort under nästan alla omständigheter, rapporterar flera amerikanska nyhetssajter och även The Guardian. Vilket stöd förslaget har är oklart.

Bland annat ska behandling av utomkvedshavandeskap räknas som illegal abort om läkaren inte försöker återimplantera embryot i kvinnans livmoder.

”Vi kommer hamna i fängelse”

Men det är något som medicinskt kunniga meddelar är omöjligt, och reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Läkaren David N Hackney har skrivit på Twitter:

”Det är omöjligt. Vi kommer alla att hamna i fängelse”

Hans inlägg har delats över 2000 gånger och har lett till hundratals upprörda kommentarer. Bland annat från kvinnor som beskriver hur de själva haft utomkvedsgraviditeter och varit nära att dö.

Att utföra en olaglig abort ska enligt lagförslaget kunna straffas med livstids fängelse eller dödsstraff för både kvinnan och läkaren som utför den. Det innebär att om läkaren inte utför det ”omöjliga” ingreppet, kan de riskera att dömas för mord. Många är rädda att det ska leda till att utomkvedsgraviditeter i vissa fall inte kommer behandlas.

”Det är urextremt”

Enligt Helena Kopp Kallner, överläkare och forskare i gynekologi och obstetrik vid Karolinska Institutet har många länder med hård abortlagstiftning valt att hålla isär behandling av utomkvedshavandeskap och abort. Att man i Ohio nu gör denna koppling i ett lagförslag är uppseendeväckande.

– Det är urextremt, och det kommer att leda till att kvinnor dör. Brasilien till exempel har förbud mot abort, men utomkvedshavandeskap räknar de inte som abort.

”Ingen förutsättning för liv”

Hon håller med de amerikanska läkarna om att ingreppet är medicinskt omöjligt.

– Graviditeten hänger inte lös på det sättet. Moderkakan har redan växt in i vävnaderna och när man väl lossat den så finns ingen förutsättning för liv, säger hon.

Vad kan hända om läkarna tvingas utföra ingreppet?

– Jag vet inte ens om de har tänkt ut hur detta ska gå till, men det skulle vara ett mycket mer komplicerat ingrepp. De skulle behöva öppna äggledaren och ta ut embryot och sedan öppna livmodern eller trycka in det via slidan. Jag vet inte riktigt hur det praktiskt ska gå till men bara att folk kommer på idén är kvinnoförnedrande.

Går emot vetenskapen

Helena Kopp Kallner menar att läkarna kommer tvingas utföra något som går tvärtemot all vetenskap.

– Det här är ju människor som inte tycker att de måste anpassa sig utan att sjukvård ska baseras på religion i stället för vetenskap. Det vi gör på sjukhus ska vara bäst för individen och för samhället i stort. Det här har gått helt överstyr.

Utomkvedshavandeskap är när ett befruktat ägg fäster sig i äggledaren istället för i livmodern. Ofta beror det på att äggledaren är skadad.

Även om det är mer ovanligt kan det befruktade ägget också fästa i äggstocken eller i ett ärr från tidigare kejsarsnitt och skapa utomkvedshavandeskap. När ägget börjar växa kan den gravida kvinnan känna stor smärta. Det kan bli ett livshotande tillstånd om äggledaren brister.

Ett befruktat ägg som fastnat utanför livmodern kan inte utvecklas.

Källa: 1177 och Helena Kopp Kallner, överläkare och forskare i gynekologi och obstetrik vid Karolinska Institutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer