Foto: SVT

Lågt oljepris gör amerikaner arbetslösa

Uppdaterad
Publicerad

När priset på olja hastigt stiger eller sjunker har det samma förödande effekt på världsekonomin. Just nu slåss Ryssland, USA, terrornätverket IS och storföretagen mot samma spöke – det låga oljepriset. Konsumenterna jublar vid bensinpumpen men energisektorn krisar. SVT har besökt Texas där det varje vecka kommer varsel om uppsägningar och besked att investeringar läggs på is.

Klockan är två på eftermiddagen och ett av dagens skift är över vid fabriken General Electric Oil i det lilla samhället Lufkin i östra Texas. Bil efter bil kör ut genom fabriksportarna. På företagets enorma anläggningar ligger nytillverkade oljepumpar – så kallade oljehästar – på backen. Försäljningen har minskat kraftigt och därför varslar företaget 500 anställda om uppsägning.

En av dom är Kenneth Sanchez. Han har jobbat som svetsare på fabriken sen han var 16 år. Nu, 32 år senare, får han gå.

Vi följer med honom i bilen hem till hans mormor där han ska berätta om det dystra beskedet.

– Det är det värsta besked en arbetande man kan få, säger han vid hennes köksbord.

– Jag vet inte hur jag ska försörja min familj.

Men hans mormor, Betty Sanchez som är 94 år gammal, har tröstande ord:

– Huset är avbetalt. Du har en bra hustru som jobbar. Du behöver bara ha råd med lite mat. Gud kommer att ta hand om dig, säger den lilla damen och tittar kärleksfullt på sin sorgsne och storvuxne dotterson.

Investeringar läggs på is

Det dramatiska prisfallet på olja drabbar nu USA och den ekonomiska återhämtningen. I spåren av de lägsta oljepriserna sen 2009 sker nu massuppsägningar och investeringar läggs på is. Bara i Texas väntas 140.000 uppsägningar, över 14.000 har redan fått gå.

Enligt banken Goldman Sachs läggs planerade investeringar motsvarande en miljard dollar nu på is, många av dem i den nya men miljömässigt omdiskuterade skifferoljeutvinningen som blomstrat i USA på senare år.

Skyller på Saudiarabien

När Kenneth Sanchez och hans arbetskamrater diskuterar vad krisen beror på lägger de skulden på Saudiarabien.

– Det pågår ett priskrig, Saudi kan göra vinst på ett oljefat från 25 dollar, i USA måste vi tjäna minst 70 dollar eftersom produktionskostnaderna är så mycket högre här. Det vet man om i Saudi, men de vill konkurrera bort oss från marknaden, anser Kenneth Sanchez.

Och han får rätt av energiprofessorn Bud Weinstein vid Southerh Methodist universitetet i Dallas.

– De har en enorm valutareserv och kan hålla ut i flera år, de producerar med en förlust just nu, säger han.

Men han menar samtidigt att andra oljeproducerande länder inom Opec nu sätter press på saudierna:

– På sikt har andra Opec-länder inte råd att följa den här policyn som Saudiarabien bestämt sig för. Andra länder inom Opec sitter inte på samma valutareserver. Därför kommer oljepriset stiga igen när Saudi snart tvingas att sänka sin oljeproduktion något, säger Bud Weinstein.

Mindre än halva priset

Under 2015 har USA kommit ikapp Saudiarabien som världens största oljeproducent. Men enligt amerikansk lag så exporterar inte USA sin olja. Den används för inhemska behov och är tillsammans med den växande utvinningen av naturgas på god väg att göra USA i princip självförsörjande vad gäller energi.

Men fortfarande importerar USA olja från Saudi och deras oljepris dumpar marknaden prismässigt. Oljepriserna började sjunka sommaren 2014 från 108 dollar per fat och är nu nere på 48 dollar per fat.

Terrornätverket IS tjänar allt mindre på de oljetillgångar de lagt beslag på, Ryssland får mindre betalt för sin olja och kämpar med en allt svagare rubel medan energiimportörer som Kina och Japan drabbas av de höga priserna.

På sikt kan de låga oljepriserna hota den globala ekonomin även om amerikanska bilister just nu glädjs över rekordlåga bensinpriser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.