Sohair al-Bataa dog efter att ha könsstympats år 2013. Foto: SVT

Läkare dömd för könsstympning i Egypten

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har en egyptisk läkare fällts i domstol för att ha utfört könsstympning i Egypten.

Den 13-åriga egyptiska flickan Sohair al-Bataa dog efter att hennes far tagit henne till en klinik för att bli omskuren. I dag dömdes läkaren som utförde ingreppet till två års fängelse och straffarbete samt böter.

Domen ses som banbrytande och kallas för en ”monumental seger” av människorättsaktivister. Det var Sohair al-Bataas far som anmälde läkaren. Både fadern och läkaren – som tidigare nekat till att han utfört ingreppet – friades i en tidigare rättegång.

Fadern dömdes i dag till villkorligt straff.

– Sohair älskade livet som vilken flicka som helst. Och hon var helt frisk, sade al-Bataas kompis Aya Ahmed när SVT i november besökte byn i Nildeltat där familjen bor.

Stödet för ingreppet minskar

Egypten har en av världens högsta förekomster avv kvinnlig könsstympning. En undersökning gjord av Unicef visar att 91 procent av alla gifta kvinnor under 50 år är omskurna, och att såväl kristna som muslimer följer traditionen.

Ofta utförs omskärelsen när flickan är mellan 9 och 13 år.  Sohair hade just gått ut femte klass när hon dog.

Grannarna i hennes hemby berättade i SVT:s reportage att de tagit sina döttrar till samme läkare för omskärelse.  Förbudet har funnits sedan 2008, och forskning visar att stödet för traditionen i dag minskar, särskilt i städerna.

Advokaten Atef Abu el-Enein säger till SVT att det är svårt att veta hur många flickor som dött av könsstympning eftersom det finns skäl att misstänka att dödsfall tystas ned.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.