Foto: TT

Läkare utan gränser: ”USA visste var sjukhuset låg”

Uppdaterad
Publicerad

Läkare utan gränser fördömer i starka ordalag bombningen av akutsjukhuset i Kunduz i Afghanistan. Enligt organisationen fortsatte USA att bomba sjukhuset 30 minuter efter det att de amerikanska styrkorna fått detaljerad information om sjukhusets exakta placering.

Nio personer anställda av Läkare utan gränser dödades och ett 40-tal skadades när sjukhuset mitt i natten träffades flera gånger av bomber fällda av flygplan. Nato medger att flyganfall genomförda av USA ”kan ha träffat sjukhuset”.

Nya uppgifter är mycket besvärande för USA. Enligt ett pressmeddelande från Läkare utan gränser fick USA och afghanska militära myndigheter i Kabul tydlig information om var akutsjukhuset låg. Läkare utan gränser meddelade GPS-koordinater för sjukhuset, ett standardförfarande som organisationen tillämpar i alla konfliktområden.

Trots det fortgick bombningarna efter det att USA hade fått informationen.

Under en timmes tid försökte MSF desperat ringa Nato och USA medan de dödliga anfallen fortsatte.

– Det här är en enorm tragedi. Det här var det enda akutsjukhuset i området. Tyvärr är det totalförstört i dag. Det är en stor förlust för alla de här människorna och för Läkare utan gränser. Och det slår oerhört hårt mot befolkningen, säger Katrin Kisswani, ordförande för Läkare utan gränser i Sverige.

Kräver besked

Läkare utan gränser kräver nu besked om vad som hänt och misstaget kunde inträffa.

”Vi är djupt chockade över attacken, att personal och patienter dödats och det hårda slag det har tillfogat sjukvården i Kunduz”, skriver Bart Janssen, Läkare utan gränsers ansvarige för Afghanistaninsatsen.

Inga svenska läkare fanns på plats i Kunduz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.