Ungerns president János Áder delade ut utmärkelsen till den omstridde journalisten. Arkivbild. Foto: TT

Lämnar igen utmärkelser i protest

Publicerad

En utmärkelse som den ungerska staten har tilldelat journalisten Zsolt Bayer väcker starka känslor i landet.

Journalisten, som står nära landets premiärminister Viktor Orbán, anses av många vara rasist. Som följd av att han fått utmärkelsen har 44 framstående personer, däribland forskare och artister som tidigare fått priset, lämnat tillbaka det i protest.

Bayer var en av flera ungerska medborgare som mottog utmärkelsen Riddarkorset av ungerska republikens förtjänstorden av president János Áder på torsdagen, för att uppmärksamma en av Ungerns nationaldagar.

Anledningen till kritiken mot Bayer är att han tidigare har jämfört romer med ”djur”. Romerna är den största minoritetsgruppen i Ungern med mellan 600 000 och 700 000 romer boende i landet.

Han har även uttryckt sig antisemitiskt i ett land med en judisk befolkning på över 100 000.

2013 stämdes tidningen Magyar Hírlap, av kontrollmyndigheten för medier i Ungern, för att de publicerat hans anti-romska text.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.