Demonstranter i Toulouse protesterar mot Emanuel Macrons föreslagna arbetsmarknadsreform. Foto: TT

Landsomfattande protester mot Macron

Publicerad

Efter fyra månader på jobbet möter Frankrikes president Emmanuel Macron sitt första riktiga test när vänsterfacket CGT i dag manar till demonstrationer över hela landet. Presidenten själv ägnar sig i stället åt orkanoffer på andra sidan Atlanten.

Under tisdagseftermiddagen är det tänkt att den franska vänstern ska visa sitt missnöje med president Macrons förslag till stora förändringar på arbetsmarknadsområdet.

Totalt är tusentals manifestationer inplanerade över hela landet.

På flera håll strejkas det samtidigt under dagen. I exempelvis Strasbourg har det varit långa köer på spårvagnsstationerna när bara ungefär varannan linje var i trafik nu i morse.

LÄS MER: ”Det kokar i revolutionens vagga” – analys av SVT:s Eu-korrespondent

Ett av tre stora fackförbund bakom protester

Visserligen är det bara ett av de tre stora fackförbunden – CGT – som står bakom dagens protester. Ordföranden Philippe Martinez hoppas dock få draghjälp av Macron själv, sedan presidentens ordval i ett tal i Aten i förra veckan väckt rejäl irritation.

– Om vilka talar presidenten när han lovar att inte ge efter för de lata? Menar han alla miljoner utan arbete? fnös Martinez ilsket till tidningen Le Parisien i helgen.

Macronregeringens talesman Christophe Castaner har försökt förklara att presidenten snarare syftade på sina företrädares oförmåga och ovilja att genomföra verkliga reformer. Det har ändå inte hindrat bland andra vänsterledaren Jean-Luc Mélénchon från att mana landets alla ”lata” ut på gatorna i dag.

Fler protester i september

Mélénchon och hans rörelse Okuvade Frankrike förbereder sig samtidigt för en egen stormanifestation över hela landet den 23 september.

Macron själv har under tiden åkt till Västindien för att övervaka följderna av orkanen Irma på Saint Martin och den en gång i tiden svenska ön Saint Barthélemy.

LÄS MER: Så har Emmanuel Macrons första 100 dagar gått

LÄS MER: Enorma utmaningar väntar Macron

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer