SVT:s utsända Liselott Lindström på plats i Beira i Moçambique. I samma stad bär invånare sina tillhörigheter efter att cyklonen Idai slagit hårt mot staden. Foto: Liselott Lindström/SVT, Denis Onyodi/AP/TT

SVT:s utsända: ”Hundratusentals som behöver hjälp”

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals människor har omkommit i det dödliga tropiska ovädret Idai som slagit hårt mot sydöstra Afrika. Nu skickas fem svenskar från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap till Moçambique för att hjälpa till på plats. SVT:s utsända vittnar om stor förödelse.

– Det är hundratusentals som behöver hjälp, säger Liselott Lindström.

Zimbabwes regering uppger att runt hundra människor omkommit i landet och att hundratals fortfarande saknas. I grannlandet Malawi har en miljon människor drabbats av stormen och 80 000 tvingats lämna sina hem.

Stormen är enligt FN en av de värsta någonsin på södra halvklotet, och dödstalen befaras öka rejält. President Filipe Nyusi har tidigare nämnt att det kan röra sig om tusen dödsfall – bara i Moçambique.

”Träd och bråte överallt”

Liselott Lindström, SVT:s utsända i Beira i Moçambique, säger att förödelsen är stor. Beira har nästan totalförstörts i stormen.

– Under morgonen såg jag för första gången hur illa det är med egna ögon. Alla hus är skadade på något sätt och det ligger träd och bråte överallt. Tak har flugit iväg från husen – och då är jag inne i staden där det ändå finns ganska robusta hus, säger hon.

Hur ser det ut med hjälpinsatser på plats?

– Läget för ungefär 200 000 människor på landsbygden är oklart. Hjälporganisationerna har inte lyckats ta sig fram dit och det talas om människor som sitter i träd och på hustak för att komma undan allt vatten.

Att leverera hjälp med helikopter är också svårt eftersom det fortfarande regnar och blåser hårt.

– Här finns många stora organisationer som nu håller på att koordinera sina insatser. Läget är mycket värre än de först trodde, så de var inte beredda på det här, säger Liselott Lindström.

MSB skickar personal

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skickar fem personer till Moçambique för att hjälpa till efter cyklonen.

– Vi stödjer med expertis, säger Patrik Jansson, ansvarig för MSB:s humanitära insatser.

Det är på FN:s uppdrag som MSB skickar hjälpen. Personerna ska bland annat arbeta tillsammans med FN:s behovs- och koordineringsteam och stödja teamet med it-lösningar för att de ska kunna arbeta i ett område utan el eller telefonnät.

– Som det är nu verkar ju all infrastruktur i de delar som drabbats värst vara utslagen, säger Patrik Jansson.

Det är en bild som Liselott Lindström delar.

– Jag har träffat en del människor som kommit till flygplatsen för att be om hjälp. De har inte kunnat meddela sina nära och kära att de är okej. Dessutom är infrastrukturen jättedålig. Det finns ingen internet och telefonnätet funkar bara på vissa ställen. Bara de med generatorer har ström, säger Liselott Lindström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.