Tolv dödade vid masskjutning i Kalifornien

Uppdaterad
Publicerad

Tolv människor dödades och många skadades när en man öppnade eld vid ett studentevenemang på en restaurang i Thousand Oaks i södra Kalifornien i USA. Gärningsmannen är också död. Han tog sannolikt sitt eget liv, säger Geoff Dean, polischef i Ventura County, vid en presskonferens.

En av de dödade var en polis som kom till platsen tillsammans med en kollega, sedan de fått ett larm om skjutningen. Polismannen gick in i lokalen när han hörde skottlossning och träffades omedelbart av flera skott. Han avled senare på sjukhus, enligt Geoff Dean.

Skjutningen skedde på restaurang Borderline Bar & Grill i Thousand Oaks, en förort till Los Angeles i Kalifornien. Stället är populärt bland collegestudenter. Den här kvällen var det ”College Country Night” och många unga människor hade sökt sig dit, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Tidigare känd av polisen

Gärningsmannen är identifierad som en 28-årig före detta marinsoldat. Motivet till skjutningen är ännu okänt. Polischef Geoff Dean säger vid presskonferensen att mannen tidigare hade varit i kontakt med polisen vid flera tillfällen. I april hade polis kallats till hans hem och han hade då varit arg och agerat irrationellt, skriver nyhetsbyrån AP.

Larmet kom sent på onsdagkvällen, lokal tid (klockan 08.20 svensk tid). När skottlossningen började flydde människor skrikande åt alla håll. Enligt ögonvittnen kastade sig människor ut genom fönstren, andra gömde sig på toaletten eller slängde sig ner på golvet. Gärningsmannen uppges ha varit klädd helt i svart med ansiktet delvis täckt.

Vid presskonferensen torsdag eftermiddag svensk tid sade Geoff Dean att mannen verkade ha skjutit på måfå med ett handeldvapen.

”Lät som fyrverkerier”

En man som skadades på restaurangen säger till lokala tv-kanalen KTLA att skotten lät som fyrverkerier.

– Vi bara slängde oss ut på marken, vi hörde flera som skrek. Min vän var dj så hon stängde av musiken. Vi hörde bara en massa kaos, säger han, enligt BBC.

– Det är en hemsk scen där inne. Det är blod överallt, sade Geoff Dean tidigare på kvällen.

Minst ett 30-tal skott avfyrades, uppger polisen för Los Angeles Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.