Minst elva personer döda efter två skjutningar i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Minst elva personer är döda efter två skjutningar i tyska Hanau vid 22-tiden på onsdagskvällen. En av de döda uppges vara den misstänkta gärningspersonen som hittades i sin bostad med ytterligare en avliden person.

Utöver de döda har flera personer skadats allvarligt.

Enligt tyska medier handlar det om minst två skjutningar på vattenpipebarer.

– Runt 22-tiden fick vi flera samtal om att det skett två olika skjutningar på två olika platser i Hanau, säger tyska polisens presstalesperson Henry Faltin till Reuters.

Minst nio döda

Den första skjutningen uppges ha skett i centrum, där ska flera människor ha dödats på ett shishakafé, där gästerna kan röka vattenpipa. Åtta–nio skott ska ha avlossats, enligt ögonvittnen.

Därefter inträffade ytterligare en skjutning med flera dödsoffer i stadsdelen Kesselstadt. Även där på en shishabar.

– Offren är människor som vi har känt i flera år, säger barchefens son till nyhetsbyrån DPA. Enligt honom fanns två anställda bland offren.

– Vi är alla chockade.

Minst nio personer dödades i de två skjutningarna, skriver tysk polis i ett pressmeddelande.

Gärningsperson död

Strax innan klockan 05 uppger polisen att de hittat den misstänkta gärningspersonen död i sin bostad. Dessutom hittades ytterligare en död person med skottskador på platsen.

Enligt polisen finns det inget som tyder på att det ska ha funnits flera gärningspersoner.

Misstänks vara högerextrem

Polisen har inte gått ut med några uppgifter om vad motivet kan vara. Men enligt tyska tidningen Bild har gärningspersonen lämnat ett brev samt video efter sig där han uttrycker högerextrema åsikter.

Utredningen har tagits över av federal åklagare, vars talesperson uppger att det finns tecken på ett främlingsfientligt, högerextremt motiv, skriver Deutsche Welle.

Hanau ligger cirka två mil öster om Frankfurt och har omkring 100 000 invånare. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.