Gulnar Omirzakh är en av många kvinnor som drabbats av förtrycket. Foto: SVT

Larmet från Kina: Muslimska kvinnor tvångssteriliseras

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor från de muslimska minoriteterna i nordvästra Kina utsätts för tvångssteriliseringar, och tvingas göra abort. Det rapporterar nyhetsbyrån AP, och hänvisar till offentlig statistik, interna dokument från kinesiska myndigheter, och intervjuer med ett 30-tal kvinnor.

Efter att Gulnar Omirzakh hade fått sitt tredje barn knackade myndigheterna på dörren och berättade att hon var tvungen att betala böter på ungefär motsvarande 30 000 svenska kronor. Annars skulle hon hamna i ett fängelseliknande läger. Hennes man satt redan i ett av de stora interneringslägren i Xinjiang, och hon hade inte råd att betala. 

– Jag hade inte ett öre till böter. Så jag förberedde mig på att bli hämtad. Vår bostad var hyrd, och min man satt redan i ett läger. Så när mina döttrar hörde det grät de och frågade var de skulle ta vägen om jag blir hämtad, vem ska ta hand om oss?

Utsatt minoritet

Gulnar Omirzakh, som tillhör den muslimska minoriteten kazaker i Xinjiang, bor i dag med sin familj i Kazakstan, dit de lyckades fly. 

Från lägren finns vittnesmål om att kvinnor tvångssteriliseras, och tvingas till abort.

SVT Nyheter har tidigare tagit del av dokument som visar att kinesiska myndigheter är misstänksamma mot muslimska kvinnor som föder många barn.

Särskilda register över muslimer

Kinesiska myndigheter har särskilda register över muslimer i Xinjiang, till exempel hur många barn en person har, om en person bär slöja, om hennes man har skägg eller om de har en koran hemma. Den som uppträder misstänkt kan tvingas till något av de stora interneringslägren som centralregeringen har byggt i Xinjiang. De har beskrivits som läger där i huvudsak muslimska minoritetsgrupper tvingas lära sig lojalitet till centralregeringen i Peking.

De muslimska minoriteterna i Xinjiang har tidigare haft tillstånd att föda fler barn än majoritetsbefolkningen Han-kineser. För Han-kineser gällde Kinas stränga ettbarnspolitik. I dag har Xinjiang i stället bland de lägsta födelsetalen i Kina, enligt AP. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.