Foto: TT

Lättare att låna i Norge – trots risk för bobubbla

Uppdaterad
Publicerad

De norska hushållen tillhör världens högst belånade samtidigt som allt fler forskare och institutioner nu talar om en bostadsbubbla. Nu vill nya norska regeringen underlätta för ungdomar att ta ännu mer lån när de ska köpa bostad.

För två år sedan skärpte norska finansinspektionen kravet på hur mycket man får låna till bostaden. Man höjde kravet på kontantsinsats till 15 procent av bostadspriset. Men nu vill valvinnarna, högerpopulistiska Fremskrittspartiet ta bort det kravet för unga.

– Vi har jobbat med att försöka göra det lättare för de allra yngsta att komma in på bostadsmarknaden, säger finansminister Siv Jensen som även är ledare för Fremskrittspartiet.

Matar bubblan

Årets ekonomipristagare till Alfred Nobels minne är en av världens främsta experter på bostadsbubblor. Han säger att Norge har en typisk bubbla och han skrattar när han hör att regeringen vill öka utlåningen än mer.

– Det låter som om regeringen matar bubblan än mer. För mig verkar bostadspriserna i Norge vara för höga, och även i Sverige. Det är ett problem och en obalans som måste korrigeras. Att försöka mata bubblan mer kan skapa ekonomisk oreda. Det är som att slåss mot tidvattnet. Du vet kungen som försökte styra över tidvattnet. Han satt sig på stranden men floden kom ändå, säger Robert Shiller.

Priserna börjat sjunka

Efter flera år av kraftig prisuppgång har bostadspriserna i Norge börjat sjunka under hösten.  Priserna sjönk i september, oktober och november och totalt sedan början av sommaren har priserna sjunkigt med cirka fem procent. Samtidigt finns rekordmånga lägenheter till salu. Enligt organisationen IMF är priserna övervärderade med upp till 40 procent.

Storbanken Nordea anser att priserna bör komma betydligt längre ned än hittills och bankens chefsekonom är kritisk till regeringens förslag, trots att banken tjänar miljarder på bostadslånen.

– Det är oklokt att reducera kravet på handpenning. Bopriserna har börjat gå ned och kommer troligen gå ännu mera ned. Att lura in ungdomar in i en marknad där de kan förlora den egna insatsen är lite klokt, säger Steinar Juel.

”Ingen bubbla”

Enligt finansminister Siv Jensen finns ingen bobubbla i Norge.

– Det är lite som tyder på det. Det vi nu ser är ett kraftig tillväxt som nu slutat stiga. Och vi ser tendenser till en liten nedgång. Det är bra för norsk ekonomi.

Robert Schiller anser att detta att vägra att se en bubbla är ett bra tecken på att det är en bubbla. Och det är just det som händer i Norge just nu.

– Hahaha. Jag registrerar att han säger det. Men det finns många andra aktörer i debatten. Det viktiga är att finansdepartementet följer detta noga och gör insatser som behoven finns, säger hon.

Robert Shiller säger att regeringar kan ha dolda skäl till att ofta vilja stödja bostadsägare.

– Bostadsägare tenderar att också vara väljare. Och regeringer tenderar att stödja dem för mycket. Det finns annat att stödja som till exempel barnomsorg, säger Robert Shiller.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.