Lavan på La Palma antände fabrik – oro för giftiga gaser

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen förstördes en cementfabrik av lava från vulkanen Cumbre Vieja på kanarieön i La Palma. Det gav upphov till rökmoln och fick myndigheterna att beordra invånare att stanna inomhus, rapporterar bland andra Reuters.

Invånarna uppmanades också att stänga fönster och ventilation för att undvika att andas in giftiga ångor från den brinnande fabriken. Minst 2 500 människor som bor i närheten av cementfabriken berördes enligt Miguel Angel Morcuende, teknisk chef för kriskommittén Pevolca,

Flera kraftiga skalv har också ägt rum runt vulkanen Cumbre Vieja – det största med en magnitud på 3,8, uppger Spaniens nationella geografiska institut. Vulkanen som hade utbrott den 19 september har ödelagt en total yta på nästan 600 hektar. Omkring 6 000 människor har evakuerats sedan utbrottets början på ön med cirka 83 000 invånare. Ännu finns inga uppgifter om att någon ska ha skadats.

”Lås in er, om möjligt i rummen längst in”, skriver den lokala räddningstjänsten på Twitter.

Se de nya bilderna från vulkanen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.