Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Foto: TT

Lavrov kräver att misstänkt agent släpps

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov kräver att USA frisläpper den ryska kvinna som gripits, misstänkt för att vara agent.

Lavrov framförde kravet i ett telefonsamtal med den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo, uppger det ryska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Den 29-åriga ryska kvinnan greps i söndags i Washington och anklagas för att ha försökt infiltrera vapenlobbyorganisationen NRA, för att kunna påverka politiker och främja den ryska statens intressen. I onsdags beslutade en domare att hon ska sitta häktad fram till en eventuell rättegång.

Advokaten: En tunn soppa

I samtalet med sin amerikanske kollega ska Lavrov ha kallat anklagelserna ihopdiktade och myndigheternas agerande oacceptabelt, enligt det ryska uttalandet. Ryssland har även hävdat att nyheten om gripandet offentliggjordes för att ta bort fokus från de positiva resultaten av presidenterna Donald Trumps och Vladimir Putins möte i Helsingfors tidigare i veckan.

I en intervju med den amerikanska tv-kanalen CNN på fredagskvällen vidhöll kvinnans advokat att hon är helt oskyldig till alla anklagelser och beskrev den bevisning som hittills presenterats som en tunn soppa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.