Foto: TT

Lavrov: Rysk reaktion om Sverige går med i Nato

Uppdaterad
Publicerad

Om Sverige går med i Nato kommer Ryssland att reagera genom att vidta militära åtgärder, varnar den ryske utrikesministern Sergej Lavrov i en intervju med Dagens Nyheter.
– Det är en sak att ha neutrala grannländer i norr och en annan att ha grannar som är medlemmar i den nordatlantiska alliansen, säger han.

Den ryske utrikesministern ser den västliga försvarspakten som en ”realitet”. Men från att tidigare ha varit partners med förtroende för varandra, är dagens Nato ett annat som pekar ut Ryssland som det stora hotet, anser han.

– Om Sverige beslutar sig för att gå med i Nato så tror vi inte för den skull att svenskarna kommer att anfalla oss. Men då den svenska infrastrukturen i det läget kommer att vara underställd Natos högsta kommando kommer vi naturligtvis att vid våra nordliga gränser vidta nödvändiga militärtekniska åtgärder, eftersom det på andra sidan gränsen finns ett militärpolitiskt block som betraktar Ryssland som ett hot, säger han till DN.

Vilka motåtgärderna blir, vill inte Lavrov gå närmare in på: det är en fråga för militären att avgöra.

”Stäng fönstret mot russofobi”

Han avvisar också allt tal om ryskt agerande farligt nära Nato som ”oärligt”, och menar att det är Nato som expanderar allt närmare Ryssland. Lavrov säger samtidigt att Ryssland inte är intresserat av att driva fram en ökad militär konfrontation.

Att Ryssland av amerikansk militär kritiserats kraftigt för en överflygning av en USA-jagare utanför Polens kust i mitten av april, avvisar Lavrov med att det rörde sig om helt legitima övningsuppdrag från rysk sida.

Lavrov pekar för DN ut två saker som lett till att relationerna mellan Sverige och Ryssland i dag är frostiga: Sveriges kritik av annekteringen av Krim – som Lavrov kallar ”vår reaktion på den beväpnade statskuppen i Kiev” – och att man anslöt sig till EU:s handelssanktioner. Lavrov talar om att det gäller att ”stänga fönstret för dem som alstrar russofobi”, med en hänvisning till Margots Wallströms uttalande om den kyliga svensk-ryska relationen.

Inte längre ”business as usual”

I intervjun berör han också relationen till de baltiska staterna, kriget i Syrien samt relationerna till den viktiga handelspartnern Tyskland. Han talar om vikten av ett Ryssland som är ekonomiskt självförsörjande, och som vilar på en ortodox-kristen värdegrund till skillnad mot ”om västs syn på mänskliga rättigheter utvecklas mot allmän lössläppthet”.  

Det går inte längre att fortsätta med ”business as usual”, upprepar Lavrov flera gånger för DN.

– Vi kommer inte längre att acceptera att de ekonomiska förbindelserna blir offer för ideologi eller geopolitiska överväganden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer