Emmanuel Macron och Marine Le Pen. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Le Pen och Macron gör upp om presidentposten – störst i första omgången

Uppdaterad
Publicerad

Det blir oberoende socialliberalen Emmanuel Macron och Nationella Frontens Marine Le Pen som går vidare till den andra omgången i det franska presidentvalet. Macron får flest röster, och Frankrike står nu inför en historisk andra valomgång – utan att någon av kandidaterna tillhör Socialistpartiet eller högerpartiet.

När 97 procent av rösterna räknats har Macron fått 23,9 procent av rösterna. Le Pen får nästan lika mycket, och når 21,4 procent.

Fortfarande återstår tre procent av rösterna att räknas. Men det står redan nu klart att det blir ett historiskt val. Aldrig tidigare har Nationella Fronten nått så många röster i ett nationellt val som man gör i denna första omgång.

LÄS MER: Macron spås vinna andra omgången stort

Dessutom har både kandidaterna från högerpartiet, som genom decennier burit Charles de Gaulles arv, och Socialistpartiet slagits ut i första omgången.

Macrons första kommentar

Det stod klart ganska tidigt hur valutgången skulle bli. Enligt valprognoserna, som släpptes klockan 20.00 på söndagskvällen, var Emmanuel Macron och Marine Le Pen vinnarna. Samtliga prognoser gav Macron segern.

– Fransmännen har uttryckt sin längtan efter förändring. Vi vänder blad i fransk politisk historia, säger Macron i en första kommentar till nyhetsbyrån AFP.

LÄS MER: Le Pen: Frankrikes överlevnad på spel

Vid klockan 22.15 klev den oberoende ledaren för rörelsen ”En marche!” upp på scenen vid sin valvaka där publiken skanderade ”Macron, président”.

– På ett år har vi förändrat den franska politikens ansikte, sade Macron i sitt tal till publiken och hänvisade till det faktum att den politiska rörelse han driver inte funnits längre än så.

Nationella Fronten tror på seger ändå

Trots att många motståndare redan slutit upp bakom Macron och att han enligt mätningar väntas vinna över Le Pen i den andra omgången, är en slutgiltig presidentvalsseger det enda som Nationella Fronten har för ögonen.

– Jag vill framföra för er, patriotiska franska väljare, min djupaste tacksamhet, sade Le Pen inför en vilt jublande folkmassa i Hénin-Baumont.

Det var med ett budskap om att hon i egenskap ”folkets kandidat” som Le Pen pratade om att det mest grundläggande nu står på spel – det som hon kallar Frankrikes överlevnad.

– Det är dags att befria det franska folket från den arroganta eliten som vill diktera hur det (Frankrike) styrs, sade hon.

Stora partierna utslagna

Det är ett tydligt trendbrott i Frankrikes politiska historia. Högerpartiet Republikanernas kandidat, Fillon, har slagits ut med 20 procent av rösterna. Socialistpartiets Benoît Hamon likaså.

GRAFIK: Så är ställningen i franska presidentvalet

Representanten för nuvarande president Hollandes parti får endast 6,3 procent av rösterna. Hamon uppmanade i ett tal till sina anhängare att rösta på Macron.

Detta gjorde även flera ministrar i den sittande socialistregeringen.

Även François Fillon erkände sig under kvällen besegrad:

– Jag har inte lyckats övertyga. Hindren på min väg var för många och för svåra.

Mélenchon lika stor som Fillon

Den stora sensationen i opinionen de senaste veckorna, Jean-Luc Mélenchon, har inte heller fått tillräckligt stort stöd för att bli en av de två största kandidaterna – och därmed nå en andra valomgång.

Mélenchon har fått något mindre stöd än Fillon, och når 19,5 procent av rösterna när 96 procent av rösterna är räknade.

LÄS MER: Här är kändisarnas stöd till kandidaterna

Istället blir det alltså högerpopulistiska Nationella Frontens Marine Le Pen som får göra upp med den oberoende mittenkandidaten, liberalen Emmanuel Macron (från den egna rörelsen En Marche) om presidentposten.

Frankrikes nästa president heter antingen Emmanuel Macron eller Marine Le Pen.

Enligt en opinionsundersökning från Ipsos blir det Macron som tar hem allt. Han spås få 62 procent av rösterna medan Le Pen får 38 procent i andra omgången.

Så fördelades rösterna under första valomgången

Visa

Emmanuel Macron, En marche ! – 23,9

Marine Le Pen, Nationella fronten – 21,4

François Fillon, Republikanerna – 19,9 %

Jean-Luc Mélenchon, Vänsterpartiet – 19,6 %

Benoît Hamon, Socialistpartiet – 6,4 %

Nicolas Dupont-Aignan, Framåt Frankrike – 4,7 %

Jean Lassalle, fristående kandidat – 1,2 %

Philippe Poutou, Nya antikapitalistiska fronten – 1,1 %

François Asselineau, Union populaire républicaine – 0,9 %

Nathalie Arthaud, Arbetarfronten – 0,7 %

Jacques Cheminade, Solidarité et progrès – 0,2 %

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet
Emmanuel Macron och Marine Le Pen.
Emmanuel Macron och Marine Le Pen. Foto: TT
Foto: TT
Emmanuel Macron och Le Pen
Foto: TT