Foto: AP/TT

Le Pen slöjvägrade i moské – möte med stormufti ställdes in

Uppdaterad
Publicerad

Den högerpopulistiska partiledaren Marine Le Pen vägrade att täcka håret när hon skulle träffa Libanons stormufti i en moské. Till följd ställdes mötet in.

Det franska nationalistiska partiet Nationella frontens partiledare Marine Le Pen befinner sig på besök i Libanon. Där har hon just haft sitt första officiella möte med en utländsk statschef, president Michel Aoun.

Men när Le Pen på tisdagen skulle möta Libanons stormufti, den högste islamiska rådgivaren, blev det trassel. Mötet skulle äga rum i en moské och Le Pen ombads att ta på sig en slöja. Hon vägrade, lämnade byggnaden och mötet ställdes in.

Trick för att plocka politiska poäng

Marine Le Pen sa till reportrar på plats att hon förvarnat stormuftins personal om att hon inte ämnade bära slöja och att de inte ställt in mötet trots den vetskapen. Enligt ett uttalande från stormuftins kontor, ska Le Pen informerats om att hon måste bära slöja eller huvudduk och att det är enligt ”reglerna”.

Att Marine Le Pen dök upp vid moskén för att snabbt därpå slöjvägra, tolkar kritiker som ett knep för att vinna politiska poäng från sina egna väljare i hemlandet Frankrike. Dessutom hanterar partiledaren just nu en pågående utredning om bedrägeri, där en medarbetare till Le Pen anklagas för att ha fått lön som assistent i Europaparlamentet, trots att denna inte utfört arbetet. 

Kritisk till slöja

Le Pen driver en nationalistisk politik genom sitt parti Nationella fronten och hon profilerar sig i frågor som kraftigt minskad invandring. I Frankrike har Le Pen engagerat sig i debatten om slöja och religiösa symboler, som hon är motståndare till. Islam målas ut som ett hot mot samhället.

Heltäckande slöja, burka eller niqab, är förbjudet i offentliga rum i Frankrike sen 2011. Huvuddukar och religiösa symboler är förbjudna i franska skolor sen 2004.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.