Florian Philippot har varit huvudstrateg åt Marine Le Pens valkampanjer, och har setts som partiledarens högra hand. Foto: TT

Le Pens högra hand Florian Philippot lämnar Nationella fronten

Uppdaterad
Publicerad

Marine Le Pens högra hand, Florian Philippot, lämnar partiet efter en infekterad strid. I våras grundade han sin egen förening inom partiet vilket fick partiledaren att se rött – och Le Pen fråntog sin kollega sina befogenheter.

– Jag har aldrig haft smak för hån, så självklart lämnar jag partiet, säger Philippot.

Florian Philippot heter mannen som fram till i dag var vice ordförande för franska Nationella fronten, en högra hand till partiledare Marine Le Pen och länge huvudansvarig för media och kommunikation.

Detta förändrades snabbt när Le Pen tog beslutet, nu i onsdags, att frånta Philippot sina befogenheter som kommunikationsansvarig för partiet. Han skulle bli kvar inom partiet som vice ordförande, men utan något ansvarsområde.

”Vice ordförande för ingenting”

– Man gjorde mig till vice ordförande för ingenting. Jag har inte smak för hån, jag har aldrig haft smak för att inte ha något att göra, så självklart lämnar jag partiet, förklarar Philippot för France 2 på tordagsmorgonen.

Han behåller dock sina politiska mandat, bland annat som EU-parlamentariker.

– Jag har aldrig avsagt mig mina övertygelser, även som medlem i partiet, så jag kommer att fortsätta kämpa. I vilken form får vi se, det är det inte läge att prata om nu.

Florian Philippot har sedan 2011 varit en av de främsta arkitekterna bakom Nationella frontens framgångsrika ”avdemonisering”. Foto: TT

Startade egen förening

Bakgrunden till avhoppet går att spåra åtminstone till Le Pens nederlag i presidentvalet i maj. Strax efter förlusten förklarade Philippot att han grundat en ny förening inom Nationella fronten, närmare sin egen linje, som fokuserar kraftigt på EU-motståndet, och mindre på minskad invandring och flyktingmottagande.

Detta föll inte i god jord hos Le Pen, som ställde ett ultimatum om att Philippot skulle lämna föreningen. Han vägrade, och därpå följde att Le Pen fråntog honom rollen som kommunikatör för partiet.

Le Pen kritisk till utspelen

Marine Le Pen har uttryckt en önskan om en total omstart för sin rörelse, i motsatt riktning mot vad Philippot har velat.

Hon säger efter beskedet om avhoppet att hon ”respekterar” Philippots beslut, men kritiserar hans sätt att spä på de interna stridigheterna inom Nationella fronten – något hon menar var syftet redan när han grundade sin egen förening.

LÄS MER: Det här blir Marine Le Pens nästa steg – lovar transformera partiet

LÄS MER: Le Pen erkänner sig besegrad: ”Jag har gratulerat Macron”

LÄS MER: Marine Le Pen tog över efter pappa

FAKTA: PHILIPPOT – ARKITEKT BAKOM PARTIETS FRAMGÅNGAR

Florian Philippot har sedan 2011 varit en av de främsta arkitekterna bakom Nationella frontens framgångsrika ”avdemonisering”, där man har arbetat med att bland annat tvätta bort rasist-stämpeln och på så sätt lyckats göra partiet attraktivt för en bredare väljarkår.

Han har också varit huvudstrateg åt Marine Le Pens valkampanjer, och har setts som partiledarens högra hand.

Förbättrade ofrivilligt partiets hbtq-relationer

2014 rapporterade en fransk skvallertidning att Philippot levde i en kärleksrelation med en annan man. Publiceringen kritiserades från många håll i Frankrike och Philippot fördömde kränkningen av sitt privatliv. Han bekräftade dock strax efteråt sin homosexualitet, men menade att hans läggning inte hade något med hans politik att göra och att det inte fanns några problem med att vara homosexuell inom Nationella fronten.

Nationella fronten har sedan dess också uppmärksammats för att lyfta flera öppet homosexuella politiker till höga positioner inom partiet, mer så än något annat etablerat parti i Frankrike.

Detta har i sin tur också hjälpt till att tvätta bort homofob-stämpeln från partiet, och bidragit till att locka många hbtq-väljare till rörelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.