Flera liknande fall har rapporterats från bland annat USA, Kanada och Australien de senaste åren. Foto: TT

Legotjuvar härjar i butiker och i hem

Uppdaterad
Publicerad

Fransk polis har gripit tjuvar som specialiserat sig på – legoklossar. Liknande brott rapporteras från flera länder.

Tre personer från Polen, två män och en kvinna, har gripits, misstänkta för att flera gånger ha rest till Frankrike för att stjäla kartonger med lego från leksaksaffärer. Syftet ska vara att sälja byggklossarna vidare till samlare, skriver flera medier.

Man stal för 65 000

Flera liknande fall har rapporterats från bland annat USA, Kanada och Australien de senaste åren. För en månad sedan greps en man i Oregon i USA, misstänkt för att ha stulit legobitar värda motsvarande 65 000 kronor.

”Många villiga betala”

Fransk polis har också fått in anmälningar om bostadsinbrott där tjuvarna varit ute efter just lego.

– Det finns otroligt många samlare som saknar en eller en annan legobit och är villiga att betala höga summor för den, säger leksaksexperten Gerben van Ijken enligt amerikanska public servicekanalen NPR.

Stölderna har blivit vanligare i och med att priserna på eftertraktade objekt gått upp. Det finns exempel på byggsatser som släpptes för drygt tio år sedan och som nu, om de är i gott skick och originalförpackningen finns kvar, kan betinga ett värde som överstiger ursprungspriset 20 gånger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.