Foto: TT.

Lejonet Cecil dödat av amerikansk tjuvjägare

Uppdaterad
Publicerad

En amerikansk man med stort jaktintresse har identifierats som den som sköt det numera världsberömda lejonet Cecil. Mannen har tidigare dömts för jaktbrott.

I Zimbabwes nationalpark Hwange rörde sig under många år det ståtliga lejonet Cecil, känd för sin svarta man och bistra uppsyn. Men inte längre, i juli sköts lejonhannen, flåddes och halshöggs av en tjuvjägare. Jägaren är nu identifierad – enligt brittiska The Telegraph var det en amerikansk man med stort jaktintresse, tidigare dömd för jaktbrott som sköt Cecil.

Det bekräftas för tidningen av två av varandra oberoende källor. The Telegraph publicerar också flera bilder där mannen poserar med olika djur han skjutit med pilbåge och gevär, vilket är samma sätt som Cecil dödades på.

Lejonet Cecil

Betalade för att få skjuta lejonet

Enligt AFP ska amerikanen ha betalat motsvarande nära en halv miljon kronor för att få skjuta lejonhannen. The Telegraph skriver att alla inblandade i tjuvjakten kommer att delges misstanke om jaktbrott.

– Cecils död är en tragedi, inte bara för att han var en symbol för Zimbabwe, men också eftersom vi nu kan räkna hans sex lejonungar av hankön som döda eftersom en ny hane inte kommer låta dem leva, säger Johnny Rodrigues, chef för den zimbabwiska naturvårdsorganisationen ZCTF, till The Guardian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lejonet Cecil

Mer i ämnet