Julian Lennon framförde pappans låt under insamlingsevenemang

Uppdaterad
Publicerad

Julian Lennon framförde för första gången offentligt sin far John Lennons sång ”Imagine” under den globala givarkonferensen Stand up for Ukraine på lördagen.

Artisten har tidigare sagt att han inte är beredd att sjunga den kända sången med mindre än att det är ”jordens undergång”.

I sociala medier skriver Julian Lennon att det var rätt sång att sjunga nu. Han anser att kriget i Ukraina är en ofattbar tragedi, och kände sig manad att svara på det mest övertygande sätt han kan.

Enligt Julian Lennon beskriver låttexten en kollektiv vilja till världsfred, och han tror att ”Imagine” kan föra människor, om så bara tillfälligt, till en plats där det finns kärlek och gemenskap.

Global insamling gav 100 miljarder till Ukraina

Den globala givarkonferensen ”Stand up for Ukraine”, Stå upp för Ukraina, samlade ihop totalt 10,1 miljarder euro – motsvarande drygt 100 miljarder kronor – under lördagen.

Den organiserades av EU-kommissionen och Kanadas regering, i samarbete med den internationella organisationen Global Citizen, och riktade sig till alla: regeringar, privata företag och privatpersoner.

Insamlingen resulterade i 9,1 miljarder euro i donationer och kompletterades med 1 miljard från Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD), skriver EU-kommissionen.

”Solidariteten som länder, företag och folk runtom i världen visar skänker en gnutta ljus i den här mörka stunden”, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett uttalande.

Pengarna ska gå till att hjälpa de ukrainare som tvingats på flykt, både de som redan lämnat landet och de som är internflyktingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.