Lerskred och översvämningar efter kraftigt regnoväder i Japan

Uppdaterad
Publicerad

Det tunga regnoväder som slagit till mot Japan har hittills orsakat ett dödsfall och flera skadade. Över en miljon människor i södra delarna av landet har uppmanats att lämna sina hem, rapporterar AP. Kommande dygn väntas ännu mer regn dra in över landet.

Japanska myndigheter fortsätter att varna för att det på flera håll råder stor risk för lerskred och kraftiga översvämningar. Detta till följd av det omfattande regnoväder som dragit in över landet i veckan.

I prefekturen Kagoshima, i den allra sydligaste delen av Japan, hade omkring 805 000 personer evakuerats under torsdagsförmiddagen, rapporterar nyhetsbyrån Kyodo. Över en miljon människor i Japan har nu uppmanats att lämna sina hem.

Kvinna i 80-årsåldern saknas

I Kagoshima-regionen har totalt fyra personer skadats till följd av det kraftiga regnet, tillståndet ska dock inte vara allvarligt för någon av dessa.

Samtidigt meddelar japanska myndigheter att en kvinna i 80-årsåldern från området saknas. Kvinnans hus ska ha förstörts i ett jordskred, enligt lokal polis som Kyodo News refererar till.

I måndags omkom en kvinna i 70-årsåldern efter att hennes bostad i Kagoshima slukats av lermassorna som vällde fram till följd av regnet.

Över en meter regn

Närmare 80 hus har förstörts i de sydliga prefekturerna Kagoshima, Kumamoto och Miyazaki. I den sistnämnda regionen lyftes uppmaningen om evakuering under torsdagen. Från Miyazaki noteras även att det i staden Ebino kommit närmare 1, 1 meter regn sedan i fredags.

Kommande dygn väntas ytterligare 70-120 millimeter regn i södra Japan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.