Leticia – en av 800.000 ”dreamers”

Uppdaterad
Publicerad

Leticia Vasquez var en liten flicka på åtta år som med föräldrar och en bror tog sig över gränsen från Mexiko. I dag är hon ung tvåbarnsmor med utbildning och jobb. Men nu ligger hennes framtid i USA i händerna på president Donald Trump.

– Jag ber om att Trump ska lyssna på sitt hjärta och låta oss stanna, säger hon med tårar i ögonen.

Familjen bor enkelt i Schuyler, Nebraska, en liten stad bland majsfälten i den amerikanska Mellanvästern. Här är sju av tio invånare invandrade från Latinamerika, de flesta lockade av jobb inom regionens omfattande köttindustri.

800.000 Dreamers

Leticia har skaffat sig utbildning och jobbar som hjälplärare i en skola. Hon är en ”dreamer”, som de 800.000 barn och ungdomar som omfattas av Daca-programmet kallas. De har samtliga förts olagligt till USA av sina föräldrar.

Under Obama gavs de möjlighet att ansöka om temporära uppehållstillstånd. Men Donald Trump hotar att upphäva Daca och hotad är då även Leticias amerikanska dröm.

Dottern Andrea, åtta år, trycker sig nära sin mamma, lyssnar med allvarlig blick.

Tänker på barnen

– Jag tänker mera på mina barn än på mig själv, säger Leticia. De vet ju ingenting om Mexiko, har aldrig varit där. Men jag vet att skolorna där är sämre än här i USA.

Barnen är födda i Nebraska och amerikanska medborgare. De kan inte utvisas. Men Leticia kan förlora sitt uppehållstillstånd om Donald Trump fullföljer sina planer när det gäller Daca.

– Donald Trump borde gå i våra skor, veta hur vi har det, säger Leticia.

Förhandlingar pågår

I Washington sägs Trump-regeringen förhandla med demokrater i kongressen om framtiden för Daca, så här långt utan kända resultat.

I Schuyler, Nebraska väntar en orolig Leticia Vasquez på besked:

– Det skulle vara så svårt för mig. Jag kan inte lämna barnen, säger hon. Jag vill absolut inte att vi ska separeras från varandra!

Korrespondenterna om Amerikas splittrade state på SVT PLay  redan nu och i SVT2 kl 20 tisdag 31 oktober.

FAKTA OM DACA

  • Programmet Daca (Deferred Action for Childhood Arrivals) skapades genom en presidentorder av Barack Obama 2012.
  • Papperslösa som kom till USA som barn kan via Daca få skydd från deportering och arbetstillstånd under en tvåårsperiod i taget. Programmet har hittills godkänt drygt 787.000 unga, men 1,9 miljoner migranter beräknas kunna ansöka.
  • Invandring och nationell säkerhet var profilfrågor för Donald Trump i valrörelsen. Han lovade bland annat att bygga en gränsmur mot Mexiko, utvisa kriminella papperslösa och riva upp Daca.

Källor: Opinionsinstitutet Pew, USA Today

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.