Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hotellägaren Levent Pandir om hur han evakuerades från sitt hem.

Levent fick evakuera undan bränderna: ”Polisen sa att vi skulle ta med oss pass”

Uppdaterad
Publicerad

Minst åtta personer har dött i de bränder som rasar i Turkiet. Temperaturerna har stigit över 40 grader och tusentals människor hjälps åt i den svåra situationen.

– Det är självklart skrämmande. Jag har aldrig varit med om bränder i den här skalan, säger Levent Pandir som driver hotell i turistorten Bodrum.

Brandmän och militärpolis får hjälp av volontärer från hela Turkiet och utlandet att släcka de bränder som plågar landet just nu.

– Det började för fyra-fem dagar sedan i mindre skala. I fredags så fick vi lämna våra hem. Polisen kom hit och sa att vi skulle ta med det viktigaste som pass och så, säger Levent Pandir.

”Inte tillräckligt med helikoptrar”

Han är en av de tusentals människor som försöker bistå de som kämpar mot elden:

– Jag hjälper till med att köra ut mat, dryck, mediciner och arbetskläder till de som behöver. Det är svår terräng och svårt att komma ut med brandbilar. Eftersom det brinner i flera delar av Turkiet så har man inte tillräckligt med helikoptrar och flygplan så vissa människor hjälper till med sina jeepar.

Levent Pandir hoppas nu på att skadan från bränderna inte blir allt för stor, men poängterar att det finns de som har det värre.

– Ute på landsbygden så har folk inte försäkringar. Det är många där som råkat illa ut. Staten har sagt att de ska hjälpa till och det hoppas jag verkligen att de gör. Alla deras åkrar har brunnit upp och med dem både djur och olivträd.

Temperaturer över 40 grader

Han driver ett hotell på turistorten Bodrum dit han och hans familj flydde när bränderna närmade sig hans hem:

– Jag har varit med om skogsbränder tidigare, det sker i dessa delarna av landet under sommaren. Men i år är det extremt varmt. Det är ju temperaturer över 40 grader. Det är självklart skrämmande men samtidigt så är det fint med tusentals människor som hjälper till på olika sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.