Regeringstrogna styrkor tillhörande Misratah-regionen förbereder sig att åka till frontlinjen vid Tripoli under måndagen 8 april. Foto: Hani Amara/Reuters/TT

Flygstopp till Tripoli efter flygplatsräd – FN manar till vapenvila

Uppdaterad
Publicerad

Tripolis enda fungerande flygplats har stängts sedan den bombats av krigsherren Khalifa Haftars styrkor. Det innebär att humanitär hjälp till landet försvåras när all flyg till huvudstaden och dess närområde stoppas.

Hjälporganisationen IRC säger till TT att flygstoppet kan leda till att hjälparbetare inte längre kan ta sig in i landet.

– Vi har precis fått veta att flygplatsen i Tripoli, Mitiga, har bombats, säger Mina Zingariello, vice direktör för International Rescue Committees (IRC) Libyeninsats till TT över telefon från Tunisiens huvudstad Tunis.

Internationella nyhetsbyråer bekräftar att den sista fungerande flygplatsen i Tripoli, Mitiga, belägen i stadens östra delar, har stängts sedan den bombats av stridsflyg. En talesperson för krigsherren Khalifa Haftars milis Libyens nationella armé (LNA) har bekräftat att den låg bakom flygräden, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Samtidigt rapporterar Reuters att Haftars styrkor förlorat kontrollen över Tripolis numera nedlagda internationella flygplats söder om staden, där strider pågått under flera dagar.

Den sista fungerande flygplatsen i Tripoli, Mitiga, belägen i stadens östra delar, stängdes efter att ha blivit bombad av stridsflyg på måndagen.

En källa på flygplatsen uppgav kort efter händelsen nått världspressen att bombningen träffade en landningsbana utan att skada någon, enligt nyhetsbyrån AFP.

Sedan krigsherren Khalifa Haftars offensiv inleddes i torsdags har minst 35 personer dödats och tusentals försatts på flykt.

För att kunna evakuera civila och skadade från konfliktområden runt om i Tripoli, upmanade FN:s humanitära samordnare i Libyen, Maria Ribeiro, stridande parter att tillfälligt ingå vapenstillestånd, rapporterar Reuters.

FN hade på söndagen begärt eldupphör under två timmar på eftermiddagen, vilket inte respekterades och därför kunde heller inte evakueringen av civila genomföras, uppger en FN-talesperson för Reuters.

Libyens internationella flygplats Mitiga i huvudstaden Tripoli bombades under måndagen 8 april. Foto: SVT

EU manar till gemensam hållning

EU:s utrikeschef Federica Mogherini talade med FN:s Libyen-sändebud Ghassan Salamé på måndagsmorgonen och manade sedan till en gemensam hållning gentemot krigsherren Khalifa Haftars framryckning i västra Libyen.

– En humanitär vapenvila måste implementeras fullt ut för att låta civila och skadade evakueras från staden, undvika ytterligare militär upptrappning och tillåta en återgång till politiska förhandlingar och det politiska spåret, sade Mogherini på väg in till måndagens EU-möte i Luxemburg.

USA och Ryssland

Liknande ord hördes dessförinnan även från USA:s utrikesminister Mike Pompeo som betonade att det inte finns någon militär lösning på konflikten

– En politisk lösning är på gång för att ena landet och för att lägga en grund för säkerhet, stabilitet och välgång för alla libyer, sade Pompeo enligt nyhetsbyrån AFP.

Från Ryssland, som tillsammans med Egypten och Förenade Arabemiraten ses som Haftars starkaste allierade, kom samtidigt maningar om lugn.

– Ryssland tar varje tillfälle i akt att uppmana alla parter att inte vidta åtgärder som kan orsaka blodiga strider och dödsfall bland civila, sade presidenttalesmannen Dmitri Peskov i Moskva enligt nyhetsbyrån Interfax.

Tusentals på flykt

Khalifa Haftar har med sin milis Libyens nationella armé (LNA) de senaste dagarna ryckt fram mot Tripoli, där den av FN erkända regeringen har sitt säte. På måndagen talades om minst 35 döda och tusentals på flykt sedan offensiven inleddes.

Enlig AFP pågick måndagens strider kring Wadi Rabi, öster om Tripoli, samt kring stadens flygplats, som förstördes i inbördeskriget 2011, cirka tre mil åt söder.

LNA är en av flera miliser som har vuxit fram sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades 2011.

Libyen efter Gaddafi

Libyen är splittrat i olika delar som styrts av olika politiska fraktioner.

Demonstrationer i grannländerna Tunisien och Egypten under början av 2011 utlöste en väpnad revolt mot diktatorn Muammar Gaddafi. Den 20 oktober fångas han och dödas i hemstaden Sirte öster om Tripoli, och en övergångsregering bildas.

Under de kommande åren leder attacker mot ambassader, däribland USA:s, till att flera länder kallar hem ambassadpersonal från Libyen.

Efter en maktkamp mellan flera grupper 2014 bildas två regeringar. I Tripoli, huvudstaden som ligger i den västra änden av landets Medelhavskust, finns en internationellt erkänd enhetsregering. I Tobruk, en kuststad i öst, finns en annan regering som stöds av fältmarskalken och krigsherren Khalifa Haftar.

Västmakter anser att Tripoliregeringen är det bästa alternativet för att stävja ett rådande kaos med extremistiska och islamistiska grupperingar. Tobrukregeringen får å sin sida stöd för sin sak av Egypten och flera arabländer, som anser att dess hårdhandskar är det bästa alternativet.

Sommaren 2017 enades sidorna i princip om vapenvila. I maj i fjol kom de överens om att hålla president- och parlamentsval, men några sådana har ännu inte hållits.

Parallellt med det instabila läget i landet har Libyen också blivit en knutpunkt för smuggling av migranter och flyktingar till Europa, inte minst från afrikanska länder söder om Sahara.

Källa: Landguiden/UI med flera

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.