Libyska Bani Walid omringad

Uppdaterad
Publicerad

Bani Walid är omringad och före detta rebeller anklagar invånarna för att skydda Gaddafilojala brottslingar. Klockan tickar mot deadline för en fredlig lösning och miliser anklagas för nya, dödliga raketangrepp.

I en järnring kring Bani Walid i västra Libyen står stridsfordon i spänd väntan. De kommer från Misrata, Zintan och Zliten – städer med starka lokala miliser som i fjol stred mot Gaddafiregimen. Bani Walid var ett av regimens sista fästen och ryktet som Gaddafilojalister dröjer sig kvar.

På onsdagen besköt miliserna enligt Bani Walid-bor staden och minst tio människor ska ha dödats.

En hel familj, fyra personer, dog alldeles nyss, säger Abdulhamid Alshandoli, talesman för det lokala rådet, i telefon till TT på onsdagen.

Uppgifterna kunde inte bekräftas oberoende.

Nära deadline

Konflikten mellan staden och dess grannar blossade på nytt upp när Omran Shaaban från Misrata, hyllad som Gaddafis baneman, i juli kidnappades i Bani Walid. Två månader senare släpptes han, så allvarligt skadad att han dog. Miliserna kräver, med stöd av centralregeringen, att de skyldiga utlämnas och regeringen har gett Bani Walid den nära förestående kvällen som sista deadline.

-Tidsfristen går ut på onsdagskvällen – efter det vet ingen vad som händer, säger Misratabon Mohamed al-Fortia, som precis återvänt från Bani Walid, till TT.

Rimlig oro

Läget kompliceras av en serie kidnappningar kring Bani Walid. De bortförda ska ha tagits som gisslan för att Bani Walid-bor som fängslats i Misrata ska släppas. Misrata vägrar.

-De kan inte kidnappa folk för att brottslingar ska släppas, de som hålls i Misrata är legosoldater som stred för Gaddafi, säger al-Fortia.

Men att Bani Walid-borna är ovilliga förvånar inte, enligt människorättsgruppen Human Rights Watch (HRW). Miliserna har anklagats för tortyr och orättvisa gripanden och regeringen har liten kontroll över miliserna, vars lojalitet ligger hos hemstaden.

-Vi fruktar att det blir mer våld och blodspillan eftersom det finns så lite kontroll över dessa miliser, säger HRW:s Peter Bouckaert till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer