Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Situationen fortsätter vara orolig i Libyen och demonstranter ska ha stormat representanthuset i Tobruk. Foto: TT/AFP

Libyska parlamentet stormat efter fallerad FN-medling

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranter ska ha forcerat grinden till det libyska parlamentet i Tobruk med en bulldozer för att visa sitt missnöje med det politiska dödläget, visar bilder från lokala medier enligt TT. Trots förhandlingar med den rivaliserande regeringen i det oljerika nordafrikanska landet dröjer parlamentsvalen.

Byggnaden ska ha vandaliserats och det finns uppgifter om bränder – inga anställda ska ha varit på plats eftersom fredag är en helgdag. Representanthuset i Tobruk skriver i ett uttalande att medborgarnas rätt att protestera respekteras, men fördömer att parlamentet ”har vandaliserats och bränts”.

Protester över hela landet

Demonstranter har uttryckt ilska över levnadskostnaderna och även uppmärksamhet elavbrott som har förvärrats av en blockad av flera oljeanläggningar. Protester mot den politiska ledningen har även skett på andra håll i landet.

– Vi vill ha fungerande lampor, skanderade demonstranterna i Tripoli där en rivaliserande regeringen har sitt säte.

Under parlamentsstormningen på fredag ska demonstranter med den tidigare Kadaffi-regeringens flaggor deltagit, skriver TT som hänvisar till libyska medier.

Två regeringar

Parlamentet flyttades från Tripoli till Tobruk efter FN-insatsen 2011, som det svenska flygvapnet deltog i, för att avsätta diktatorn Muammar Kaddafi. Förra veckan försökta FN utan framgång medla mellan parterna för att hitta ett nytt datum för president- och parlamentsval som skulle ha hållits för ett halvår sedan.

Flera parlamentsledamöter uppmanar såväl de sittande i representanthuset som i det rivaliserande organet i Tripoli att kollektivt avgå.

”Vi måste erkänna att vi misslyckats och omedelbart dra oss tillbaka från den politiska scenen,” skriver en parlamentsledamot enligt lokalmedia.

FN fördömer stormningen.

”Folkets rätt att fredligt protestera ska respekteras och skyddas men upplopp och vandalisering såsom stormningen av representanthusets högkvarter i går i Tobruk är totalt oacceptabelt”, skriver Stephanie Wiliams, FN:s särskilda rådgivare i Libyen på Twitter.

Runt om i Libyen har demonstranter samlats på gatorna, bland annat i ett torg i huvudstaden Tripoli. Foto: MAHMUD TURKIA/AFP/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer