Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ytterliggar 55 personer är ute ur Afghanistan”, säger utrikesminister Ann Linde (S) i SVT:s Aktuellt Foto: SVT, EPA/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ann Linde: Ytterligare 55 personer är ute ur Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare 55 personer har evakuerats ut ur Afghanistan, uppger utrikesminister Ann Linde i SVT:s Aktuellt.

– Vi har nu evakuerat totalt 225 personer. Det är lokalanställda vid ambassaden och deras familjer, och personer på den så kallade svensklistan, säger hon.

De lokalanställda är personer som jobbar på den svenska ambassaden, där bedömningen från många länder, enligt Ann Linde, är att det finns ett hot mot personer som har jobbat på ambassader till länder som har deltagit militärt i Afghanistan.

Det är dock fortsatta svårigheter för de som är kvar att ta sig fram till flygplatsen eftersom talibanerna har satt upp vägspärrar omkring flygplatsen.

– Vi är flera länder som tillsammans försöker hitta vägar för att få människor till flygplatsen.

Exakt hur arbetet ser ut vill Ann Linde inte säga, men det är ett samarbete mellan flera länder som påbörjades under måndagen.

Omkring 500 personer finns just nu på svensklistan, personer med svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd i Sverige.

Vakt dödades vid flygplatsen

Under måndagsmorgonen dödades en afghansk vakt under skottlossning vid flygplatsen. Sedan förra helgen har ett 20-tal personer dött, både i skottlossningar och i klämolyckor på landningsbanorna.

När den svenska ambassadpersonalen evakuerades i förra veckan flögs de med helikopter från ambassadområdet för att sedan ta ett flyg ut ur landet vidare till Doha. De som nu evakuerats har fått ta sig till flygplatsen själva.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utrikesminister Ann Linde (S) har pressträff i regeringskansliet om evakueringen från Afghanistan. Foto: LARS SCHRÖDER/TT

”Många osäkerhetsfaktorer”

Hur många av de nu evakuerade som finns på svensklistan och hur många som är lokanställda vill utrikesministern inte svara på. I nuläget finns det omkring 500 personer på svensklistan. Lokalanställda som kommit med flyg och som bedöms ha skyddsbehov tas omhand på samma sätt som sker när Sverige tar emot kvotflyktingar.

– Vi erbjuder platser till alla på svensklistan som vill lämna Afghanistan, det finns flyg ordnade för alla som vi försöker evakuera. Men det är många osäkerhetsfaktorer, vi kan inte garantera att vi kommer att lyckas fullt ut, situationen är fortsatt mycket svår, säger Ann Linde.

– Det är inte några problem med kapacitet på flygplanen utan det handlar om säkerhetsläget och om man stänger flygplatsen, fortsätter hon.

USA:s president Joe Biden vill att evakueringen ska vara helt klar om en dryg vecka, 31 augusti enligt Linde är man beredd både på att det datumet kan tidigareläggas och senareläggas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet