– Men han får inte kyssa mor, sa den norska hälsominister Bent Høie i veckan angående tomten på jul. Foto: Gorm Kallestad / Vegard Grøtt, TT

Lista: Detta gäller inför julfirandet i Europa

Publicerad

Inställda julmarknader, lättade restriktioner dan före dopparedan och avstånd under glöggminglet. Europas länder ställer in sig på en speciell jul. I Norge är tomten välkommen under vissa förutsättningar.

– Tomtefar får inte kyssa tomtemor, sa hälsominister Bent Høie i veckan.

Italien

Skidbackar måste hålla stängt till den 7 januari. Resor mellan olika regioner kommer mellan den 21 december och 6 januari endast vara tillåtet för arbete, medicinska skäl eller nödsituationer. På juldagen, annandag jul och nyårsafton får italienarna inte ens lämna sin stad.

Frankrike

Frankrike stängde ner den 30 oktober sedan covidfallen ökat till rekordnivåer. Men sedan dess har butiker kunnat öppna och ytterligare åtgärder ska tas bort den 15 december. Teatrar och biografer kan öppna och fransmän får besöka släkten. Nationellt utegångsförbud ska dock gälla 21-07, men inte på jul- och nyårsafton.

Restauranger och barer kommer att öppna tidigast i slutet av januari. Och landets skidliftar håller också stängt. Max 30 personer får delta i religiösa sammankomster.

Tyskland

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har sagt att den lätta varianten av en lockdown kommer att fortsätta gälla fram till åtminstone den 10 januari. Det innebär att barer och restauranger är stängda medan skolor och butiker är öppna.

Restriktionerna har skärpts inför helgerna, med munskydd i fler skolor, avrådan från resor och en gräns på max fem personer i sociala sammanhang. Men mellan den 23 december och 1 januari görs undantag och då får upp till tio vuxna träffas.

Stora julmarknader har ställts in, detsamma gäller fyrverkeriuppvisningar på nyår.

Spanien

Hälsominister Salvador Illa har uppmanat spanjorerna att stanna hemma i jul – trots att planen är att tillåta resor till släkt och nära vänner i andra regioner mellan den 23 december och 6 januari.

På jul- och nyårsafton föreslås också undantag för förbudet att samlas fler än sex personer. Istället kan upp till tio personer äta julmiddag tillsammans och det nationella utegångsförbudet föreslås då skjutas fram till 01.30 på natten.

Österrike

Skidliftarna kommer att öppna i Österrike på julafton men julmarknader har ställts in och hotell måste hålla stängt till den 7 januari. Landets andra nationella nedstängning är tänkt att hävas den 7 december – och masstestning ska genomföras innan jul i ett försök att göra firandet säkrare.

Storbritannien

I Storbritannien lättas virusrestriktionerna från den 23 december och fem dagar framåt. För Nordirland gäller 22-28 december. Då tillåts tre hushåll att bilda en slags firarbubbla – och vem eller hur många som ingår beror på var i Storbritannien man bor.

Under samma period råder heller inga reserestriktioner, men bubblan får inte gå på restaurang eller pub tillsammans. Utomhus är det dock okej att träffa fler människor , dock enligt de lokala virusregler som gäller på just den platsen.

Norge

Över jul och nyår får norska familjer lov att göra undantag från regeln som säger att man som mest får ha fem gäster hemma – och kan bjuda in tio personer under förutsättning att regler om avstånd hålls under allt från glögg till klapputdelning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.