Passagerare köar för att checka in sina väskor på Adolfo Suárez Madrid-Barajas flygplats i Madrid, Spanien den 8 april. Foto: Fernando Villar/Epa/TT

Lista: Så ser läget ut på flygplatser runt om i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara på Arlanda som köerna ringlar sig långa. På flera flygplatser runt om i Europa brottas man, av olika anledningar, med att möta efterfrågan på flygresor sedan pandemirestriktionerna lättade.

Så ser läget ut på flygplatser i fyra europeiska länder.

Spanien

På Madrids flygplats har köerna till passkontrollerna ringlat långa de senaste veckorna.

Det spanska flygbolaget Iberia, ett av landets största, har sagt att de uppskattar att 15 000 av deras resenärer har missat sina avgångar sedan den 1 mars, på grund av att de inte har hunnit till sin gate i tid.

De långa köerna förväntas däremot att minska framöver. Den spanska polisen är nämligen i full färd med att nyanställa personal för att hantera den stora ökningen av turister sedan landet lättade sina pandemirestriktioner.

Mer personal kommer även att anställas till Barcelonas flygplats.

Passagerare köar för att checka in sina väskor på Adolfo Suárez Madrid-Barajas flygplats i Madrid, Spanien den 8 april. Foto: Fernando Villar/Epa/TT

Nederländerna

Flygplatsen Schiphol i Amsterdam, den tredje mest trafikerade i Europa, har brottats med långa köer bland annat på grund av en brist på säkerhetspersonal och underbemannade säkerhetskontroller.

För att räkna med att hinna med sitt flyg uppmanar Schiphol resenärer att anlända till flygplatsen fyra timmar innan avgång.

Den 3 juni meddelade det nederländska flygbolaget KLM att det ställer in upp emot 50 avgångar per dag mellan den 4 och den 6 juni, en nationell långhelg, för att kunna boka in de passagerare som har missat sina flyg på nya avgångar.

Sedan tidigare har flygplatsen gått med på att höja lönerna för personalen och dessutom lovat att anställa mer personal.

På flygplatsen Schiphol i Amsterdam får passagerarna bara passera säkerhetskontrollen om deras flyg avgår inom fyra timmar. Den 3 juni var passagerarna tvungna att köa utanför flygplatsen. Foto: Robin Van Lonkhuijsen/AFP/TT

Frankrike

I torsdags gick personalen på Charles De Gaulles flygplats i Paris ut i strejk för att kräva bättre löner och arbetsvillkor.

– Vi kräver en höjning med 300 euro för alla, sade en facklig representant i ett uttalande, och pekade på en stigande inflation och undermåliga arbetsförhållanden under coronapandemin.

Strejken resulterade i att en fjärdedel av flygplatsens alla avgångar ställdes in och stora förseningar för passagerarna.

Den 9 juni strejkade all personal på flygplatsen Charles de Gaulle i Paris, Frankrike för att kräva högre löner. En fjärdedel av alla avgångar från flygplatsen ställdes in under dagen. Foto: Geoffroy van der Hasselt/AFP/TT

Storbritannien och Irland

På flygplatser i Storbritannien, bland annat på Heathrow, Stansted och Gatwick, har köerna till pass- och säkerhetskontrollerna sträcktsig kilometerlånga de senaste veckorna.

Även på Dublins flygplats i Irland har passagerarna tvingats att köa i timmar. Orsaken är, liksom på många andraflygplatser runt om i Europa, en brist på personal.

På Dublins flygplats och Heathrow har man påbörjat ett arbete med anställa mer säkerhetspersonal för att korta de långa köerna.

Flygbolag som British Airways, Tui och Easyjet ställt in fleraavgångar från Storbritannien, även de på grund av en pågåendepersonalbrist.

Personalbrist, långa köer och inställda flyg har satt käppar i hjulen för många brittiska semesterfirare. Den 31 maj ringlade köerna långa till check in-stationerna på flygplatsen Gatwick i London. Foto: Tolga Akmen/EPA/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.