Parlamentarikern Mykolas Majauskas menar att beslutet säkerställer att patienter kan få ”bästa möjliga behandling”. Foto: Ted S. Warren

Litauen röstar ja till medicinsk marijuana

Uppdaterad
Publicerad

Litauens parlament har röstat igenom en lag som gör det möjligt för läkare att skriva ut recept på marijuana. Det rapporterar nyhetsbyrån TT.

Röstsiffrorna var 90–0, men tre ledamöter avstod från att rösta. Lagen går nu till landets president Dalia Grybauskaite för undertecknande.

– Det är ett historiskt beslut som säkerställer att patienter kan få bästa möjliga behandling, säger parlamentarikern Mykolas Majauskas som lade fram lagförslaget.

Lagen väntas träda i kraft i maj nästa år. Den som vill sälja medicinsk marijuana måste dock skaffa sig en statlig licens.

Medicinsk marijuana är sedan tidigare tillåtet i bland annat Österrike, Storbritannien, Kroatien, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland och Italien samt i vissa delstater i USA.

Rättelse

I en tidigare version av artikeln framstod det som att medicinsk marijuana endast är legaliserat i länderna som nämns i texten. I själva verket är det legalt med medicinsk marijuana och andra marijuana-preparat i ett antal olika länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.