Litvinenko: Putin mördade mig

Publicerad

Den avlidne ex-spionen Alexander Litvinenko anklagade på sin dödsbädd Rysslands president Vladimir Putin för att vara ansvarig för hans död.

”Må Gud förlåta dig för vad du har gjort”, står det i ett brev som lästes upp av Litvinenkos vän Alex Goldfarb. Enligt Goldfarb dikterade Litvinenko brevet i tisdags och undertecknade det innan han förlorade medvetandet.

Vid toppmötet i Helsingfors beklagade Putin dödsfallet samtidigt som han av- färdade alla anklagelser. Han ställde också frågan varför brevet inte publicerades medan Litvinenko levde.

Hela brevet till Putin

Här hela det öppna brevet från Litvinenko till Rysslands president Vladimir Putin:

”När jag ligger här kan jag tydligt höra dödsängelns vingar slå. Jag kanske hinner undan, men jag måste säga att mina ben inte springer så fort som jag skulle vilja.

Därför tror jag att tiden är inne för att säga ett eller annat till personen som är ansvarig för mitt nuvarande tillstånd. Du må lyckas med att ha tystat mig, men den tystnaden har ett pris. Du har visat dig vara så barbarisk och hänsynslös som dina mest fientliga kritiker har hävdat...”

”Du må lyckas med att tysta en man, men protestvrålen från hela världen kommer att ljuda, herr Putin, i dina öron i resten av ditt liv.

Må Gud förlåta dig för vad du har gjort, inte bara mot mig utan mot vårt älskade Ryssland och dess folk”, skrev Litvinenko enligt AFP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer