Livet under IS populärt TV-drama

Uppdaterad
Publicerad

Årets mest sedda TV-serie under fastemånaden Ramadan handlar om terrorgruppen IS. ”Ramadan-serier brukar handla om kärlek och svek, men den här är annorlunda ”säger skådespelaren Joe Trad till SVT Nyheter.

Berättelserna om självmordsdåd och terror känns igen från nyhetsprogrammen. Samtidigt som omfattande offensiver mot terrorgruppen IS just nu äger rum i Syrien och Irak toppar ett fiktivt drama tittarsiffrorna i Mellanöstern.

”Al Gharabeeb al Soud” ”Svarta kråkor” handlar om livet under den Islamiska Staten.

– Jag spelar Adham som är en dubbelagent. Hans mål är att infiltrera IS och att komma nära terrorgruppens ledare, berättar Joe Trad när vi träffar honom i Beirut.

”Alla tipsar varandra”

För Mellanösterns TV-bolag är Ramadan årets höjdpunkt. Sedan de arabiska satellitkanalerna byggdes upp på 1990-talet har de påkostade serierna med ett nytt avsnitt varje kväll blivit allt mer populära. Först ut var Egypten – men syriska såpoperor blev snabbt populära.

Efter att Syrienkonflikten bröt ut görs stora Ramadanserier i flera andra länder, bland annat Jordanien, Kuwait och Libanon.

– Under Ramadan träffas familjer och vänner. När fastan brutits på kvällen umgås man och det har blivit tradition att se på tv-serier. Alla tipsar varandra om vilka serier som är bra detta år och vilka man ska följa, säger Rania Taha som vi träffar under en iftar, den första måltiden efter att solen gått ned, på en restaurang i Beirut.

Själv följer Rania en libanesisk serie ”Al Haiba” förutom serien om IS. Årets fastemånad har varit våldsam, med terrorattacker i bland annat Irak, Iran, Filippinerna, Egypten och Storbritannien som IS tagit på sig. Terrorgruppen brukar genomföra ett stort antal dåd under Ramadan och det här året är inget undantag.

”Alla serier har blivit politiska”

Just nu pressas IS i två omfattande offensiver i Raqqa i Syrien och i Mosul i Irak och även om gruppen slåss för sin överlevnad tror få att kampen mot Islamiska staten snart kommer att vara över. Joe Trad säger att ett av målen med ”Svarta kråkor” är att sprida en annan bild än den terrorgruppen vill ge i sin propaganda.

Så kan en tv-serie verkligen göra någon skillnad? Imad Hassan som arbetar på restaurangen i Beirut tror inte det.

– Alla serier har blivit politiska i dag. Jag tyckte bättre om när de inte handlade om politik, säger han. Men Rania Taha som just ätit iftar tycker tvärtom:

– Serien är hemskt men den kan öppna ögonen på människor som inte känner till hur IS agerar. Att de hjärntvättar människor och uppfostrar barn till att kriga, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.