Löfven: ”Det är mycket som är oroande nu”

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea, FN-reformer och krav på en utredning om den mördade svenska FN-medarbetaren Zaida Catalán. Men också diskussioner om klimatet och arbetsrätt.

Statsminister Stefan Löfven (S) är i New York för den årliga högnivåveckan i FN.

Själv beskriver han de intensiva dagarna i FN som en möjlighet att ta tempen på världspolitiken.

– Det är mycket som är oroande nu, inte minst på den koreanska halvön. En känsla av att världssamfundet är starkt är vad jag hoppas ha med mig när jag reser härifrån, säger Löfven till TT.

Utredning av Catalán

På måndagen träffade Löfven FN:s generalsekreterare António Guterres under ett enskilt möte. Inför mötet sade Löfven att han räknade med att föra fram kravet om en utredning av Catalán, som tidigare i år dödades under ett FN-uppdrag i Kongo-Kinshasa.

– Vi kräver en oberoende utredning för att se vad som hände och ställa ansvariga till svars – och för att se vad man kan göra för att förebygga att något liknande händer.

Löfven ville också diskutera om Sverige – som är invald medlem i FN:s säkerhetsråd och dessutom har en diplomatisk relation med Nordkorea – kan minska spänningarna efter Pyongyangs upprepade robottester.

Men främst var det tillväxt och det egna initiativet Global Deal som stod i fokus under måndagen, något som Löfven skulle tala om vid ett World Economic Forum-möte några kvarter från FN-skrapan.

Schyssta arbetsmarknadsvillkor

– Tanken med detta är att vi ska öka tilltron till den globala ekonomin, minska populismen och öka välståndet så att det kommer alla till del, sade han inför talet.

Global Deal, lanserat i fjol, är tänkt att driva frågor om schyssta villkor på arbetsmarknaden, men har kritiserats som symbolpolitik. Projektet stöds av FN-organet ILO och den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD och 15 länder har hittills gått med. Men antalet anslutna företag är förre än tio, de flesta svenska. Ett nytt företag som anslutit sig i dagarna är Telia, erfar TT.

Vid sidan av Löfven representeras Sverige under FN:s högnivåvecka av utrikesminister Margot Wallström (S) och Isabella Lövin (MP), vice statsminister och minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.