Foto: TT

Löfven: Döden på havet måste stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Ett långt EU-toppmöte väntar om flyktingsituationen och planerna att skicka tillbaka flyktingar från Grekland till Turkiet. Sveriges statsminister Stefan Löfven uttalade stöd för de förslag som EU-ledarna nu ska ta ställning till.

– Det är komplexa frågor, men nu måste vi lägga manken till och få beslut som stoppar döden på havet mellan Turkiet och Grekland, sade Stefan Löfven strax före mötet.

Det krävs att pragmatiska beslut fattas för att man ska komma någon vart i frågan, sade Stefan Löfven till SVT Nyheter på väg in till mötet i Bryssel på torsdagen.

Är du trygg med att skicka tillbaka flyktingar och asylsökande till Turkiet?

– Vi har, enligt de papper som ligger, krav på att Turkiet ska följa internationell standard för asyl- och flyktingmottagning och det måste Turkiet nu åta sig, svarade Stefan Löfven.

Försiktigt optimistisk

Flera av ledarna för EU-länderna som gick in till mötet under eftermiddagen uttalade skepsis. Donald Tusk som är ordförande vid toppmötet, eller Europeiska rådet som det officiellt heter, hoppas dock på att man kommer vidare i frågan.

– Jag är försiktigt optimistisk, men kanske mer försiktig än optimist, sade Donald Tusk inför mötet.

Tyskland driver på

Tysklands förbundskansler Angela Merkel är en av de som drivit på för att få till en uppgörelse med Turkiet. På väg in till mötet sade hon att man fått en del rättsliga frågor klarlagda, utan att gå vidare in på detaljer.

– Vi kommer nu att ha intensiva diskussioner, men möjligheten finns att nå en gemensam position och kunna stoppa vägen av illegala migranter till Grekland, sade Angela Merkel.

Komplicerade frågor

Litauens president Dalia Grybauskaitė  sade att förslagen är ”komplicerade, svåra att tillämpa och på gränsen till vad internationell rätt godtar”.

Luxemburgs premiärminister Xavier Bertel sade att han fått garantier om att förslagen följer internationell asylrätt.

– Men jag är fortfarande inte övertygad, sade Bertel.

Nederländernas premiärminister sade att ingenting är klart men det ”finns inga alternativ till att nå en uppgörelse med Turkiet”.

EU:s stats- och regeringschefer inleder klockan 16 sitt toppmöte i Bryssel. Efter ett inledande möte med EU-parlamentets talman Martin Schulz väntar först en diskussion om det ekonomiska läget i EU. Därefter hålls en arbetsmiddag som helt kommer att fokuseras på läget i flyktingkrisen och möjligheterna till ett samarbete med Turkiet.

I morgon avslutas sedan mötet med ett gemensamt frukostmöte med Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu. EU-ledningen är dock förberedd på att förhandlingarna kan dra ut på tiden.

– Köket är redo att servera lunch också, noterade en tungt insatt EU-källa ironiskt i går.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-möte om flyktingkrisen

Mer i ämnet