Stefan Löfven Foto: TT

Löfven hoppas på bra Brexit-förhandlingar

Publicerad

Den svenska regeringen varnar för svåra förhandlingar om britternas villkor för utträde ur EU. Statsminister Stefan Löfven understryker också vikten av att Storbritannien betalar för sina åtaganden i unionen.

”Jag vill se ordnade och resultatinriktade förhandlingar och att vi även efter utträdet får ett så bra och gynnsamt förhållande till Storbritannien som möjligt”, uppger Löfven i en skriftlig kommentar.

Handel och säkerhet

Statsministern beklagar britternas ansökan om att få lämna EU samtidigt som han understryker hur viktigt det är att de betalar för sina åtaganden i EU. Enligt inofficiella siffror som ofta används i media så kan skilsmässokostnaden för britterna uppgå till 60 miljarder euro, närmare 600 miljarder kronor.

Löfven hoppas att man hittar en bra lösning för EU-medborgare i Storbritannien och vice versa, att handelsförbindelserna blir så goda som möjligt och att samarbetet kring säkerhetsfrågor förblir gott.

Konstruktiv begäran

Statsministern anser att den brittiska premiärministern Theresa Mays ansats i sin utträdesbegäran är konstruktiv och välkomnar det.

Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) är samverkan viktig.

– Nu handlar det om att minimera skadeverkningarna för oss i EU och i Sverige och regeringen kommer naturligtvis att stå upp för svenska intressen. Det gör vi bäst genom att samarbeta och hålla ihop i de 27 kvarvarande medlemsländerna, säger finansminister Magdalena Andersson (S) i en kommentar.

Mycket känslor

Hon säger att förhandlingarna kommer att bli svåra och riva upp mycket känslor.

– Det kräver att det finns många vuxna i rummet, säger hon.

Förutom att minimera skadeverkningarna handlar det också, i ekonomiska termer, om att se till att Storbritannien lever upp till sina ekonomiska åtaganden så länge de är kvar i unionen, samt att handelsrelationerna med britterna blir bra även framöver. Det är viktigt inte minst för ett exportberoende, litet land som Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet