• Viktigt meddelande:

    Brand i batterilager med kraftig rökutveckling - personer i Boliden Bergsö i Landskrona uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. LÄS MER

Foto: SVT

Löfven: IS måste bekämpas med våld – det enda som biter

Terrordåden i Bryssel är en attack mot vår demokrati och vårt öppna samhälle. Det säger statsminister Stefan Löfven som lovar att Sverige ska slå hårt mot terrorismen.
– IS är inga som det går att förhandla med. De måste bekämpas med våld, det är det enda som biter.

När statsminister Stefan Löfven talade i riksdagen under tisdagen försäkrade han att Sverige ska slå till ”hårt och absolut” mot terrorismen.

– Det är en koalition som samarbetar för att bekämpa Daesh (Islamiska staten). Och de måste bekämpas – IS är inga som det går att förhandla med. De måste bekämpas med våld, det är det enda som biter.

Exakt vad det innebär för Sveriges del är ännu för tidigt att uttala sig om, enligt Löfven.

– Vi ska göra vår del i del i den koalitionen. Terroristerna är ute för att sätta skräck i oss, de vill stänga våra öppna samhällen – då har de nått sitt syfte. Vi ska stå upp för vårt öppna samhälle, men då kräver det också att man agerar hårt när det behövs.

Hur orolig är du att det nästa gång kan vara Sveriges tur?

– Vi kan aldrig garantera att det inte händer, men vi har myndigheter som varje dag jobbar för att säkerställa att vi har säkerhet i vårt land. Det är viktigt att vi lever våra liv så vanligt som möjligt, annars har terroristerna vunnit. Folk ska kunna känna sig lugna och säkra.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet