Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Juncker: ”Omfördelning kan bli aktuell för Sverige”

Publicerad

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker säger till SVT att han personligen är positiv till att Sverige deltar i omfördelning av flyktingar och skickar asylsökande vidare till andra EU-länder.

Beskedet lämnades under en presskonferens i dag under det pågående EU-toppmötet i Bryssel, och har sin grund i att Sverige redan i dag tagit emot ett stort antal flyktingar räknat per invånare, enligt EU-ordföranden.

”Bra signal”

I en kommentar till SVT:s Rolf Fredriksson, på plats i Bryssel, ställer sig den svenske statsministern Stefan Löfven positiv till Junckers besked.

– Det är en bra signal för Sverige.

Enligt Stefan Löfven kommer närmare besked i frågan kring omfördelningen av flyktigar att komma i början av nästa år.

– I dag fick jag ett löfte från Juncker att det ska komma ett förslag från kommissionen. Hans bedömning var att det skulle kunna läggas fram i januari  2016.

”Har talats om 20.000”

Den svenske statsministen säger till SVT att han inte ännu inte kan nämna en exakt siffra på antalet flyktingar som kan komma att omfattas av omfördelningen och vill heller inte säga huruvida proceduren ska vara frivillig för de flyktingar som finns i Sverige.

– Det går inte att säga, men det har talats om 20.000.  Men det är än så länge för tidigt att säga exakt hur det hela ska gå till.

Efter att EU-kommissionen sedan lagt sitt förslag måste även medlemsländerna godkänna detta.

Het fråga

Frågan kring en omfördelning av flyktingar har varit aktuell för Sveriges del sedan den svenska regeringen i slutet av november begärde att en del av de asylsökande som i dag finns i Sverige ska kunna skickas till andra EU-länder.

Argumentet från svensk sida var då att Sverige är det land inom EU som tagit emot flest flyktingar räknat per invånare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer