• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett övergivet slakteri i södra delen av Hultsfred i Kalmar län med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar. Läs mer

Foto: TT

Löfven om Gustafssons frisläppande: ”Vi är väldigt, väldigt glada”

Publicerad

SVT Nyheter träffade stadsminister Stefan Löfven (S) under hans besök i Kina. Statsministern uttryckte glädje över svenske Johan Gustafssons frisläppande, men ville inte gå in på några detaljer om hur det gått till.
– Vi är väldigt, väldigt glada, säger Stefan Löfven.

Under tisdagen bekräftade Utrikesdepartementet att svenske Johan Gustafsson som kidnappades i Mali 2011 har släppts. På eftermiddagen landade han i Sverige och kunde återförenas med sin familj.

– Att han är fri efter fem år och sju månader som kidnappad och fängslad. Det måste ha varit en fruktansvärd upplevelse för honom och för hans familj, säger Stefan Löfven.

LÄS MER: Johans mamma om frigivningen

Betonar vikten av samarbetet med NOA

Statsministern understryker att arbetet med polisens nationella operativa avdelning, NOA, har varit viktigt för frisläppandet.

– Det är bara så här man kan ta det till ett framgångresultat, att ligga i hela tiden ihärdigt. Vi har haft alla möjliga kontakter och dialoger och nu gav det ett positivt resultat, säger Stefan Löfven.

LÄS MER: Han förhandlade för att få loss Johan Gustafsson

Vill inte kommentera detaljer kring frisläppandet

Under tisdagen höll regeringen och polisen en presskonferens om Johan Gustafssons frisläppande. Varken utrikesminister Margot Wallström (S) eller Anders Wretling från Polisens Nationella operativa avdelning, NOA, ville kommentera några detaljer kring hur frisläppandet gått till.

Inte heller Löfven vill kommentera detaljerna kring frisläppandet.

– Jag har väldigt svårt att kommentera det och också att ha en uppfattning om det nu. Utan nu kan vi konstatera att han är fri, han är hemma med sin familj och det är bara det som är så roligt, säger statsministern.

LÄS MER: Martin Schibbye: ”En nyhet man hoppats på att få läsa”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svensk man kidnappad i Mali

Mer i ämnet