För snart fyra år sedan, i januari 2017, tog statsminister Stefan Löfven (S) emot Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Stockholm. Idag är det Merkels tur att vara värd i Berlin. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Löfven hoppas på Merkel i EU

Uppdaterad
Publicerad

Sverige förlorade en viktig allierad när Storbritannien lämnade EU.

Nu hoppas statsminister Stefan Löfven (S) på Tyskland i flera viktiga frågor.

Han träffade på torsdagen Tysklands förbundskansler Angela Merkel på ett bilateralt möte i Berlin. Det var ett möte som skulle ha hållits i våras, men som sköts upp på grund av coronapandemin.

– Vi behöver ta oss an utmaningarna vi har och säkra fortsatt demokratisk utveckling i EU och i världen, sade Löfven vid den gemensamma pressträffen.

I dag finns en oro i EU för vad som sker i framför allt Polen och Ungern.

Hoppas på stöd

Löfven hoppas nu på Merkels stöd när det gäller att EU-pengar inte ska ges till medlemsstater som tummar på rättstatsprinciper.

I den budgetöverenskommelse EU-ledarna nådde i somras finns visserligen formuleringar om det. Men den svenska regeringen ser gärna att EU-parlamentet får gehör för sina krav om starkare skrivningar.

– Det är avgörande för oss att det finns en tydlig koppling mellan alla typer av EU-medel och krav på att leva upp till rättstatsprinciper, sade Löfven på pressträffen.

Mot federation?

Men den tyska och svenska regeringen är långtifrån alltid på samma linje

Hos den svenska regeringen finns en oro för att EU ska utvecklas i en mer federal riktning med stöd av Tyskland. Till exempel ska EU-kommissionen nu ta fram förslag på EU-skatter på vissa begränsade område, till exempel en digitalskatt.

– Det är väldigt viktigt att ha ett starkt EU. Men vi som land är inte redo för den här idén om en federation, säger Löfven.

Löfven fick inga klara, eller nya svar, från Merkel om Tyskland tänker stödja förslagen om en EU-skatt på digitala tjänster, något som Frankrike och EU-kommissionen driver på för.

Han nämnde att Sverige ändå överväger att gå med i den europeiska åklagarmyndigheten och att Sverige är berett att gå djupare in i EU:s försvarspolitiska samarbete så länge varje land själv bestämmer hur långt det ska gå. Sverige överväger också medlemskap i EU:s bankunion.

Gemensam mark

Merkel förklarade att subsidiaritetsprincipen är viktig även för Tyskland. Den innebär att EU inte ska fatta beslut i frågor som hanteras bäst på nationell nivå.

Angela Merkel pekade på pressträffen ut områden där Tyskland och Sverige är på samma linje.

– Vi är goda vänner och vi har mycket gemensamt i våra åsikter om att Europa måste vara starkt, både ekonomiskt och socialt, sade hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.