• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Löfven: ”Vi står inför en humanitär katastrof”

Publicerad

Samtidigt som Frankrikes president Hollande säger att syriska flyktingar måste stanna i regionen beskriver statsminister Stefan Löfven flyktingkrisen med ett allvarligt ordval. – Vi står inför en humanitär katastrof, säger statsminister Stefan Löfven (S) om flyktingsituationen i Grekland.

På måndag möts EU-ledarna igen för att diskutera flyktingkrisen. Tyskland och Frankrike säger sig vara överens om att syriska flyktingar ska ”stanna i regionen”.

Statsministern använder stora ord när han möter riksdagens EU-nämnd inför måndagens extrainsatta EU-toppmöte i Bryssel.

Han anser att det som nu händer i Europa är en av EU:s största utmaningar någonsin.

– Klarar vi inte att hantera detta riskerar vi faktiskt hela EU-samarbetet, säger Stefan Löfven.

Turkiet är nyckelspelare

Mötet på måndag, och nästkommande toppmöte i mitten av mars, har beskrivits som avgörande för hur EU-länderna ska kunna klara situationen. Turkiet ses av många EU-ledare som en nyckelspelare och landets premiärminister Ahmet Davutoglu är inbjuden till måndagens toppmöte.

Under de månader som samtalen med Turkiet har pågått har inte mycket hänt.

– Turkiet måste göra mer, säger Löfven.

– Vi ser dessvärre ett ökat antal flyktingar från Turkiet till Grekland i början av året, jämfört med i fjol.

Tusk optimistisk

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk är trots allt optimist inför toppmötet på måndag.

”För första gången sedan flyktingkrisens början kan jag se en europeisk enighet växa fram. Det är en enighet kring en omfattande strategi som – om den implementeras lojalt – kan bidra till att dämpa flödet och hantera krisen”, skriver Tusk i sitt inbjudningsbrev till EU:s stats- och regeringschefer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet