Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vad statsminister Stefan Löfven (S) hoppas på med toppmötet. Foto: Filip Huygens/SVT

Löfven vid toppmötet: Alla ska kunna leva på sin lön

Uppdaterad
Publicerad

Alldeles för lite – eller alldeles för mycket? EU:s insatser på välfärdsområdet väcker heta känslor när medlemsländerna samlas till toppmöte i Porto.

Alla ska kunna leva på sin lön, betonar statsministern.

Portugal andas optimism igen. Efter att i januari ha varit EU:s värst coronadrabbade land, med skenande smittspridning och hård press på hälsovården, är sjukdomsläget just nu helt annorlunda.

I EU kan för tillfället bara Finland redovisa ett lägre antal än Portugal när det gäller nya fall per invånare under de senaste veckorna. Och antalet nya dödsfall per invånare är lägst i hela EU.

I storstaden Porto skiner dessutom solen, samtidigt som premiärminister António Costa talar om ett historiskt socialt EU-toppmöte.

– Det här är det bredaste och kanske mest ambitiösa åtagandet någonsin, säger Costa i sitt slutanförande sedan politiker, fack och näringsliv ägnat många och långa timmar åt att diskutera arbetsmarknadsfrågor och social trygghet.

”Lika för alla”

Även statsminister Stefan Löfven (S) hoppas att fredagsmötet i efterhand ska kommas ihåg som tillfället då EU satte invånarna i centrum.

– Vi understryker nu att människors väg in på arbetsmarknaden måste vara lika för alla. Vi betonar jämställdheten, vi säger att det ska vara sjysta och säkra villkor där man arbetar och att det måste finns en social trygghet om du blir utan arbete. Det här är en viktig signal, säger Löfven till TT, Ekot och SVT på plats i Porto.

Mötet har fokuserat kring EU:s så kallade sociala pelare, med principer om vad som borde eftersträvas för allt mellan löner och pensioner till barnavård och arbetsvillkor.

Strid om löneförslag

Principerna är allmänt hållna och formellt inte bindande. Om hur de ska genomföras råder dock delade meningar om. Vissa vill se tydliga lagförslag från EU som fastslår vad som ska gälla. Andra manar till en mjukare väg, med gemensamma målsättningar och samarbeten.

Sverige trycker hårt på att metoden måste kunna anpassas från land till land – inte minst när det gäller den omtalade striden om EU-kommissionens förslag om minimilöner.

– Vi drivs av samma ambition: alla ska kunna leva på sin lön och leva gott på sin lön. Men hur man sedan kommer dit är nästa fråga. Vi menar från svenskt håll och danskt håll och andra länder att det bästa sättet att göra det är enligt respektive lands kultur och tradition. För oss är kollektivavtalen det som är avgörande, säger Löfven i Porto.

Minimilönerna är samtidigt inte något formellt ämne på toppmötet. De förhandlingarna pågår nu i stället i ministerrådet och EU-parlamentet, med målsättning om att kanske nå ett slutresultat under våren 2022.

EU:s stats- och regeringschefer samlas under veckoslutet i Porto i ministerrådets nuvarande ordförandeland Portugal.

* På fredagen hålls ett socialt toppmöte om vägen vidare för EU:s sociala pelare, med brett deltagande även från andra EU-instanser och arbetsmarknadens parter. Mötet inleds klockan 14, lokal tid, och ska mynna ut i undertecknandet av ”Porto-deklarationen”, där ledarna ger sitt stöd till principerna i den sociala pelaren. Efteråt håller stats- och regeringscheferna en informell arbetsmiddag.

* Lördagen inleds med ett informellt toppmöte för stats- och regeringscheferna under förmiddagen, följt av ett möte med Indiens premiärminister Narendra Modi via webben under eftermiddagen.

* Mötena är de första där ledarna träffas fysiskt sedan i december. Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Nederländernas premiärminister Mark Rutte deltar dock endast via webben, med anledning av pandemiläget på hemmaplan. Även Maltas premiärminister Robert Abela uteblir, sedan hans hustru testat positivt för covid-19.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer