Stefan Åsberg om att Donald Trump ställs inför riksrätten idag. Foto: Chris O'Meara

Analys: ”Logiskt att Trump tackar nej”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den här gången förenas de utredande åklagarna i senaten och Trumps försvar i en viktig fråga: båda sidor vill ha rättegången avklarad så snabbt som möjligt. Och sannolikheten att Trump fälls är minimal.

Stefan Åsberg

Utrikesreporter

Turbulensen kring Donald Trump har fortsatt in i det sista. Trots radiotystnad i sociala medier och en bekväm tillvaro i Mar-a-Lago kom, för en tid sedan, välkända nyheter från semesteridyllen i Florida: Trump och hans advokatteam går skilda vägar. Dispyten ska ha handlat om att Trump inledningsvis ville bygga sitt försvar kring att fortsätta att hävda att han bestulits på valsegern och att orden han yttrade utanför Vita huset, den 6 januari, således inte var någonting annat än sanningen. Donald Trumps nya försvarsteam fick dock den tidigare presidenten på andra tankar.

Demokraterna har förberett riksrättsåtalet grundligt genom att bygga en tidslinje kring allt det som skedde den 6 januari. Och i centrum för åtalet finns Donald Trumps tal, utanför Vita huset, men också exempel på hur han kontinuerligt sedan valet i november piskat upp stämningen kring valresultatet, genom att helt utan bevis hävda att han utsatts för valfusk. Och att presidentens uppvigling fick demonstranterna att vandra till kongressen och genomföra stormningen. Demokraterna gör gällande att partiet måste genomföra riksrättsåtalet eftersom Donald Trumps brott är så grova och konsekvenserna för landet och demokratin så omfattande.

”Politisk teater”

Donald Trumps försvar kommer också att hävda yttrandefriheten och att talet, strax innan stormningen inleddes, var ett typiskt politiskt framförande. Advokaterna beskriver åtalet som ”politisk teater” och menar att Trump aldrig uppmanade någon att begå brott. Dessutom finns mycket som tyder på att stormningen var planerad, långt före Donald Trump vände sig till sina anhängare, menar advokaterna.

Riksrättsåtalet ska i första hand ses som en politisk process, som samtidigt kan förhindra Donald Trump från att ställa upp i framtida val. Men för att de ska ske måste 17 republikanerna först fälla sin partikamrat i riksrättsåtalet och det är inte troligt att så sker. Fjolårets riksrättsåtal pågick under 21 dagar, innan Trump friades. Den här gången kommer åtalet att avgöras betydligt snabbare än så. Republikanerna vill flytta fokus från Donald Trump så snabbt som möjligt och Demokraterna är angelägna om att det politiska arbetet i Washington, så kvickt som möjligt, återgår till de normala för att kunna förverkliga Joe Bidens politik. Förmodligen är riksrättsåtalet över på en dryg vecka.

Trump stannar hemma

Föga överraskande kom också, tidigare, en uppmaning från demokraterna att Donald Trump skulle infinna sig i senaten för att vittna under ed. Det var ett tämligen lamt och utsiktslöst försök. Nu kommer ju Trumps försvar att bygga på att det bryter mot grundlagen, konstitutionen, att ställa en president som redan lämnat sitt ämbete inför rätta. Och därför är det ett rimligt svar från Donald Trump att tacka nej till att bli utfrågad i senaten. Varför skulle han svara på frågor i ett mål som, utifrån deras synpunkt, strider mot grundlagen?

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.