Foto: TT

Lokal brottsvåg skakar ö i Skottland

Uppdaterad
Publicerad

Den lilla ön Canna i Skottland har varit befriad från brottslighet i årtionden. Men nu har tjuvar slagit till mot öns enda butik.

De 26 bofasta på den lilla ön i ögruppen Inre Hebriderna har med allra största sannolikhet sovit gott om nätterna med ytterdörren olåst. Men nu har kriminaliteten kommit tillbaka till öbornas förmodade förskräckelse.

I fredags förra veckan slog en eller flera tjuvar till mot öns enda butik. Stöldgodset blev godis, kakor, kaffe, toalettartiklar, batterier och sex yllehattar, virkade av ägarinnan Julie McCabe.

– Jag känner mig ledsen över att någon eller några gjort detta mot vårt samhälle. Nu får vi fundera på om vi ska hålla dörren låst om nätterna, säger McCabe till tidningen The Independent.

Fiskare och turister

De flesta kunderna i den obemannade affären är fiskare och turister som passar på att proviantera. Affärsidén bygger på hederlighet och kunderna tar sina varor och lägger sedan pengar i en skål på disken.

Polisen har nu kopplats in i fallet och söker ledtrådar om vem eller vilka som lade till vid öns enda kaj i fredags kväll. Senast det rapporterades om ett brott på Canna var på 1960–talet, då en ingraverad träskylt stals från öns kyrka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.