Kampanjarbetare gör reklam för en av kandidaterna till Söndagens lokalval i Hongkong. Foto: TT

Analys: Lokalval kan utgöra första steget i en försoningsprocess

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Morgondagens lokalval i Hongkong kommer efter snart ett halvårs demonstrationer och protester från demokratirörelsen med allt våldsammare skadegörelse och sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Men många hoppas att valet ska utgöra första steget i en process som enar den djupt splittrade staden.

Ulrika Bergsten

Europakorrespondent

– I en demokrati ska man lyssna på alla sidors argument och det viktigaste just nu är att vi håller ett val och visar hur en demokrati ska fungera, säger människorättsadvokaten Hang Tung Chow till SVT och sätter fokus på hur viktigt det faktiskt är att valet kan genomföras utan störningar.

Inga inflytelserika poster

Det är 452 representanter som ska väljas till 18 distriktsnämnder. Deras jobb är att vara en länk till de boende. Framförallt driver de frågor som handlar om trafik, framkomlighet och utemiljö.

Några speciellt prestigefulla eller inflytelserika poster är det egentligen inte; det ingår till exempel ingen lagstiftning i uppdragen. En del av de lokala representanterna kommer dock att delta i den panel som väljer ny chefsminister för Hongkong.

Detta högsta ämbete innehas av Carrie Lam sedan 2017. När hennes femåriga mandatperiod går ut finns en viss möjlighet att påverka Hongkongs framtida ledning.

Symbolladdat val

Kanske spelar det inte ens så stor roll vem som vinner valet. Det har blivit symbolladdat och lär säga någonting om hur de politiska vindarna blåser.

Stödet för demokratirörelsen är fortfarande stort och upprördheten över hur polisen har agerat ger fortsatt bränsle till rörelsen. Men av de 4,2 miljoner registrerade väljarna finns det sannolik också en stor, tyst grupp som stöder Hongkongs ledning.

Många som inte öppet har kunnat eller vågat visa sin frustration över hur staden lamslagits de senaste sex månaderna. Båda sidor vill sannolikt att valet ska genomföras som planerat och Kommunistpartiet som styr Kina har heller inget att vinna på att ytterligare reta upp demokratirörelsen i Hongkong.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.