Lökke fortsätter gettooffensiv

Publicerad

Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen fortsätter sin offensiv mot landets ”getton”, invandrartäta stadsdelar i danska storstäder.

-Det finns områden där man kan fråga sig om man över huvud taget befinner sig i Danmark, sade statsministern under en presskonferens.

Danska normer som tillit, jämställdhet och respekt för myndigheter finns inte i dessa områden, hävdade statsministern, och lovade en samlad insats från polis och sociala myndigheter. En gettoplan kommer i november.

Lökke Rasmussen har starkt stöd från oppositionen. På tisdagen presentade Socialdemokraterna och Socialistisk folkeparti sitt gemensamma åtgärdspaket mot gettomiljön. Förutom ökade polisinsatser nämns högst kontroversiella förslag som nattligt utegångsförbud för ”problembarn” och tvångsförflyttning av villkorligt dömda bråkstakar.

Både oppositionens åtgärder och regeringens aviserade gettoplan tycks andas en och samma tanke: Att gettoproblemen till största delen är självförvållade – av dem som bor där, och att massiva myndighetsingripanden är av nöden. Ord som integration har varit sällsynta i debatten.

I sitt inledningstal inför folketingets höstsession i förra veckan sade Lökke Rasmussen att en del av lösningen kan bli att riva en del av bebyggelsen. Han blev ivrigt påhejad av Dansk folkeparti vars ledare Pia Kjärsgaard dock vill riva ”hela getton”.

TT

Fakta: Danska ”getton”

Visa

• Statsminister Lars Lökke Rasmussens gettoförslag:
• Riva en del bostadskvarter i problemområdena.
• Ökat tryck mot kriminella kretsar.
• Fler brandkårsutbildade.
• Ny definition av ordet getto med tonvikt på kriminaliteten.
• Alla polisdistrikt avkrävs ett strategi för brottsbekämpning i gettomiljöer.
• En genomarbetad ”gettoplan” väntas i november.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer