För första gången i modern historia begås fler mord i Storbritanniens huvudstad London än i New York i USA. Foto: TT

London går om New York i antal mord

Uppdaterad
Publicerad

För första gången i modern historia begås fler mord i London än i New York, visar ny statistik från polismyndigheterna i de båda storstäderna. Hittills i år har 46 personer mördats i den brittiska huvudstaden, varav 31 med kniv.

I februari mördades 15 personer i den brittiska huvudstaden, att jämföra med 14 i New York. Även i mars begicks fler mord i London, då sammanlagt 22 personer föll offer för dödligt våld.

Hittills i år har Londons polisstyrka Metropolitan Police utrett 46 mord, jämfört med 50 i New York, skriver BBC. Mordfrekvensen i New York har dock sjunkit sedan januari, och under perioden februari-mars har fler mord begåtts i London än i New York. 31 av årets hittills 46 mord i London uppges ha utförts med kniv.

Motsatta utvecklingar

Antalet mord har ökat med nästan 40 procent i London under de senaste tre åren, medan den långsiktiga utvecklingen i New York varit den motsatta: mordfrekvensen har minskat med 87 procent sedan 1990.

I Storbritannien kan fängelsestraff utdömas för den som två gånger ertappas med att bära kniv. En av orsakerna till det ökande dödliga våldet i London kan vara att domstolarna inte utnyttjar den möjligheten, enligt Sean Yates, våldsbrottsutredare vid Scotland Yard.

Kallas ”epidemi”

Londons stadshus City Hall och Metropolitan Police säger i ett gemensamt uttalande att man är ”djupt oroad” över det ökade knivvåldet i staden, men vidhåller att London ”förblir en av världens säkraste städer”, enligt BBC.

Brittiska politiker och poliser har kallat det ökade knivvåldet i London för ”ett virus” och ”en epidemi”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer