Jenny Andersson, sakkunnig i arbetsmarknad och ekonomi vid Sveriges kvinnolobby. Foto: Pressbild

Sverige långt ifrån bäst på jämställda löner

Publicerad

Löneskillnaderna mellan könen skiljer sig kraftigt åt i olika EU-länder. Sverige finns inte med bland länderna med lägst löneskillnad, trots att det brukar rankas som ett av världens mest jämställda länder.

– Vi har en könssegregerad arbetsmarknad som vi verkligen behöver komma till rätta med, säger Jenny Andersson, sakkunnig inom arbetsmarknad och ekonomi vid Sveriges kvinnolobby.

Arbetsmarknaden i EU har stora skillnader i både lön och sysselsättningsgrad mellan män och kvinnor. Jämfört med männen står nästan dubbelt så många kvinnor utanför arbetskraften. Orsakerna är flera, till exempel sjukdom eller studier, men det är den ojämna fördelningen av arbete i hemmet som är den tydligaste skillnaden mellan könen.

– Man kan inte underskatta arbetslivets inflytande över jämställdheten. Det berör i stort sett alla kvinnor och är nyckeln till att kunna leva ett självständigt liv, säger Jenny Andersson till SVT Nyheter.

Den senaste mätningen i löneskillnader mellan män och kvinnor som arbetar i EU-länderna är från 2014. På den ligger Rumänien i topp, med under 5 procents löneskillnad mellan könen, följt av Luxemburg, Italien, Belgien, Slovenien och Polen. Längst ner på listan hamnar Estland, med närmare 30 procents löneskillnad. Andra länder med stora skillnader är Tjeckien, Tyskland, Österrike, Storbritannien och Slovakien.

Sverige inte i topp

Sverige hamnar ungefär i mitten på listan. Sedan 2014 har löneskillnaden sjunkit med två procent, från 14 till 12 procent. Det kan verka förvånande att Sverige inte ligger i topp, då många lever med bilden att Sverige är ett av världens mest jämställda länder.

– Sverige har en väldigt hög sysselsättning jämfört med resten av Europa, och det kan spela in i statistiken då den bara mäter de som faktiskt arbetar. Men vi behöver fortfarande komma till rätta med den könssegregerade arbetsmarknaden och se till att det blir ett jämnare uttag av föräldraledigheten, säger Jenny Andersson.

Hon menar att det faktum att Sverige har en stor offentlig sektor med många kvinnodominerade yrken skulle kunna vara en orsak till att löneskillnaderna är större än i andra länder.

– Sverige har ändå kommit långt när det gäller att möjliggöra för kvinnor att arbeta, och man kan se samma sak i de nordiska grännländerna. I många andra länder i Europa handlar det mer om att göra det lättare för kvinnor att komma ut i arbetslivet och inte fastna i ofrivilligt deltidsarbete eller hemarbete, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.