Franska restauranger är ålagda att hålla stängt, men enligt ett tv-reportage håller flera lyxkrögare öppet på hemliga adresser. Foto: Francois Mori, AP/TT arkiv

Lönnkrogar upprör i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike har precis gått in i en ny nedstängning, ”confinement”, den tredje i ordningen sedan pandemins början. Samtidigt kommer uppgifter om att hemliga lyxrestauranger bryter mot reglerna och fortsätter att ta emot besökare, däribland ministrar.

Franska krögare har tvingats hålla stängt i flera månader på grund av pandemin. Men i fredags kom uppgifter om att lyxkrögare i Paris bryter mot reglerna och ordnar vad de kallar privata tillställningar på hemliga adresser.

I ett reportage i tv-kanalen M6 har man med dold kamera filmat inne på en av dessa lönnrestauranger, och det visar sig att flera coronaregler bryts. Blanda annat bär varken personal eller besökare munskydd, något som ger böter på 135 euro (1 400 kronor). Lika mycket kostar det att bryta mot det utegångsförbud som gäller mellan klockan 19 och 06.

Krav på namngivning

Lönnrestaurangerna är inte nåt för gemene man, middagsmenyerna går på mellan omkring 1 600 och 15 500 kronor per person.

– Jag har ätit middag på två eller tre restauranger den här veckan som är just så kallade lönnrestauranger, tillsammans med flera ministrar, säger en anonym person i reportaget.

Uppgifterna har väckt ilska i Frankrike och många kräver att de ministrar som antyds ha påträffats på lönnkrogarna ska namnges.

– Om det finns ministrar eller förtroendevalda som har brutit mot reglerna måste de bötfällas och straffas som alla andra medborgare, säger Marlène Schiappa, minister för medborgarfrågor, till radiokanalen Europe1.

Schiappa tillägger att om det visar sig att ministrar gått till lönnrestauranger så bör de dessutom avgå.

Utreder brott

Åklagare i Paris har inlett en utredning då krögarna misstänkt ha utsatt andra för fara, men även för svartarbete. De som står bakom lönnrestaurangerna riskerar ett års fängelse och böter på 15 000 euro (motsvarande cirka 155 000 kronor).

Från och med påskafton tillåts fransmännen bland annat bara att ta sig tio kilometer från bostaden och det råder utegångsförbud mellan klockan 19 och 06. De som bryter mot reglerna riskerar böter på mellan 135 och 3 750 euro (motsvarande 1 400 och 38 500 kronor).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.